Deniz Yücel'in gözaltına alınmasına basın örgütlerinden tepki

Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in gözaltına alınmasına Alman basın örgütleri tepki gösterdi. Alman Gazeteciler Birliği Başkanı Ulrich Jansen, "Bu yapılan sadece tek tek basın mensuplarına yönelik değil, eleştirel gazeteciliğe indirilmiş bir darbedir" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in, geçen hafta İstanbul'da geçen hafta gözaltına alınmasına Alman basın kuruluşları tepki gösterdi.

Deutsche Welle'in haberine göre, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Basın Sözcüsü Christoph Dreyer, “Bu, düşündürücü bir gelişmedir ve darbe girişiminden bu yana ilk kez bir Alman gazetecinin gözaltına alınması nedeniyle bir tırmanışı da göstermektedir. Bizim tabii ki Türk makamlarından talebimiz, Sayın Yücel’in derhal hakim karşısına çıkartılması ve kendisine yöneltilen suçlamaların incelenmesidir" dedi.

Yücel'e yöneltilen "terör örgütüne üyeliği" suçlamasının dayanaksız olduğu savunan Dreyer, “O sadece gazetecilik görevini yerine getirdi. Kamuoyunu ilgilendiren bir konu hakkında, Türkiye Enerji Bakanı’nın faaliyetleri ve onun medyaya etkisi konusunda elindeki bilgileri kamuoyu ile paylaştı. Bu yüzden terör örgütü ile ilişkilendirilmesinin ve yargılanmak istenmesinin keyfi bir girişim olduğu kanısındayım” şeklinde konuştu.

Dreyer, Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda, bu hafta sonu Almanya hükümetine dilekçe vereceklerini aktardı.

'ELEŞTİREL GAZETECİLİĞE DARBEDİR'

Alman Gazeteciler Birliği (DJU) Başkanı Ulrich Jansen, Türkiye'deki gelişmeleri uzun zamandır takip ettiklerini aktardı. Deniz Yücel'in gözaltına alınmasıyla gazetecilere gözdağı verilmek istendiğini söyleyen Jansen, "Ve bu yapılan sadece tek tek basın mensuplarına yönelik değil, eleştirel gazeteciliğe indirilmiş bir darbedir" ifadelerini kullandı.

"Terör örgütü üyeliği' suçlamasının gazetecilere sıkça yönetildiğini ifade eden Ulrich Jansen, "Devlet tarafından eleştirel gazetecilere karşı önlem almak için kullanılan yapay bir suçlamadır ve bizce hiçbir inandırıcılığı yoktur" diye konuştu.

Yücel'in gözaltına alınmasının ardından Alman Gazeteciler Birliği’nin bir dayanışma bildirisi yayınladığını aktaran Jansen, gazetecilerin Yücel'in serbest bırakılmasını talep ettiklerini belirtti.

Ulrich Jansen, Türkiye'de takibat ya da tehdit altındaki gazetecileri korumak ve onlarla dayanışma için kuruluşlar oluşturmanın da önemli olduğu ifade etti.

'GAZETECİLİK SUÇ OLAMAZ'

Alman Gazeteciler Sendikası (DJV) Başkanı Frank Überall, Yücel'in gözaltına alınmasını eleştirdi. Überall, “Bu girişim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL'i kötü amaçlı kullanarak, kendilerinin hoşuna gitmeyen haberciliği önlemeye çalıştığını” söyledi. Überall, Alman hükümetinin diplomatik kanalları kullanarak gazetecileri koruma altına almasını beklediklerini dile getirdi.

Gazeteci Frank Überall, darbe girişiminin öncesi ve sonrasında Türkiye’de bulunduğunu ve Türkiye medyasını yakından takip etme imkanı bulduğunu belirtti.

Eleştirel medyanın susturulmaya çalıştığını savunan Überall, olağanüstü hal uygulamasından sonra bu durumun son derece kötüleştiğinin altını çizdi. Überall, Türkiye'de hapiste olan yatan 100'ün üzerinde gazetecinin de unutulmaması gerektiğini vurguladı. Überall, Türkiye'de eleştirel gazeteciliğin sistematik bir biçimde susturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Gazeteciliğin ve insanların haber alma özgürlüğünün önemli olduğunu vurgulayan Überall, "Gazetecilik suç olamaz” şeklinde konuştu.