'Avukatlar potansiyel suçlu olarak görülüyor'
Adliye girişlerinde birçok sorunla karşılaşan avukatlar, potansiyel suçlu olarak görüldüklerini söylediler. Adliye girişlerindeki aramaları eleştiren avukatlar, yasal olarak üstlerinin aranamayacağını belirttiler.
DUVAR - Adliye girişlerinde son zamanlarda birçok sorunla karşılaşan avukatlar bu duruma tepki gösteriyor. X-ray cihazlarına önceden sadece çantalarını bırakan avukatlar artık cep telefonlarını ve üzerlerindeki metal eşyaları da bırakmak zorunda kalıyor. Avukat Gökmen Yeşil, OHAL (Olağanüstü Hal) ile birlikte bu uygulamaların arttığını söyleyerek, Avukatlık Kanunu'nu hatırlattı ve ''Hakimler ve savcılar aransa dahi avukatlar aranamaz'' dedi.
FETÖ davalarının ardından adliyeye girmek için birçok zorluk yaşadıklarını dile getiren avukat Mensur Çil, "Önceden x-ray cihazlarından sadece çantalarımızı geçiyorduk, şimdi çantalarımızı da geçirmekle kalmıyoruz telefonlarımızı, üzerimizde olan bütün metal eşyaları da çıkarmaya başladık. Yarın da montlarınızı ve kemerlerinizi de çıkartın diyecekler" şeklinde konuştu.
Çil, avukatların adliye girişlerinde potansiyel suçlu olarak görüldüğünü söyledi.
'HAPİSHANELERDEKİ UYGULAMALAR DA BÖYLE BAŞLADI'
Avukat Gökmen Yeşil, adliyelerdeki uygulamalara tepki göstererek, "Hapishanelerdeki uygulamalar da böyle başladı'' dedi. 2011 yılında avukatların aranabileceğini dair bir başsavcılık kararı çıkarıldığını aktaran Yeşil, bu kararın yasal dayanağı olmadığı belirtti.
Karar hakkında dava açtıklarını söyleyen Yeşil, bu uygulamanın kaldırıldığını kaydetti. OHAL kararının sonrasında bu uygulamanın tekrar başladığını dile getiren Yeşil, şunları söyledi:
"Çantalarımızı x-ray cihazına bırakmak yönünde bir uygulamaya geçildi, fakat bu konuda İstanbul Barosu'nun gerekli müdahaleleri yapmamasından kaynaklı bir yol alamadık. Temel gerekçe olarak güvenlik kaygısı var. Özellikle Çağlayan Adliyesi'nde çok fazla ihbarın ulaştığı gibi gerekçeler vardı. Son dönemde ise bir yol alamadığımız için, uygulamayı bir adım daha öne taşıdılar. Artık sadece çantalarımızı aramakla yetinmiyorlar. Biz bütün bu olanların güvenlikle ilgili olduğunu düşünmüyoruz, bu konuda hak arama mücadelesi içerisinde olan avukatları sindirme hamlesi olduğu kanaatindeyiz. Çünkü adliyelerde bir takım suçların yaşanmasına ya da tehlikeli maddelerin adliyelere konulmasına neden olan kişiler avukatlar değil, adliyenin personelidir."
'HAKİMLER VE SAVCILAR ARANABİLİR AVUKATLAR ARANAMAZ'
Gökmen Yeşil, Avukatlık Kanunu'na göre, avukatların aranamayacağı belirti. Yeşil, avukatların üstlerinin aranmasının, avukatların sır saklama hükmünün de ihlal edildiği anlamına geldiğini ifade etti. Yeşil, hakim ve savcıların çantalarını x-ray cihazına bırakmadığını ve üstlerinin aratmadığı anlattı. Yeşil, şöyle devam etti:
"Daha ilginci ise örneğin, iki sivil polis kollarının arasına bir şüpheliyi alarak ve ellerinde silahları da görünerek güvenlik noktasından geçiyorlar, kimlik göstermiyorlar şu savcılık veya şu mahkeme nerede diye soruyorlar. Şu ana kadar adliyelere böyle gelen kişilerin hepsi polis ve herhangi bir sorun olmadı. Fakat bu kişilerin polis olup olmadığını nereden anlayacağız veya resmi kıyafet giyse de onun polis olduğunu nereden anlayacağız, polislerin böyle bir suç işlemeyeceğini nereden bileceğiz? Çünkü Rus Büyükelçi eylemi ortada. Dolayısıyla güvenlik o binaya giriş yapan herkes için geçerli."
Hakimlerin üstlerinin aranabileceğini söyleyen Yeşil, "Avukatların yasal hakları gereği üstlerinin aranamayacağını, x-ray cihazının da bir arama olduğunu, avukatların üstlerinin aranmayacağını söylemek gerekiyor. Kaldı ki hakimlerin üstleri aranabilir. Çünkü hakimlerin dosyaları genel olarak adliye binası içerisinde olur. Fakat avukatlar müvekkillerine ait dosyalarla birlikte adliyelere giriş çıkış yapıyorlar üstlerinin aranması avukatların sır saklama hükmünü ihlal eder. Avukatlık Kanunu'nda hakimler ve savcılar aransa dahi avukatlar aranamaz diyor” diye konuştu.