Halisdemir'in davasında Zekai Aksakallı dinlenecek

Darbeciler açtığı ateşte hayatını kaybeden astsubay Ömer Halisdemir'in davasında, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı tanık olarak dinlenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in, darbeciler tarafından öldürülmesiyle ilgili davaya bugün devam edildi. Davada Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zeki Aksakallı tanık olarak dinlenilmesine karar verildi.

15 Temmuz'da Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda, Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak 18 kişinin yargılanmasına devam edildi. Ankara 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Sanıklardan Üsteğmen Mihrali Atmaca, Halisdemir'e yerde yatarken ateş etme emrini Tabur Komutanı Binbaşı Fatih Şahin'in verdiğini söyledi. Şahin ise böyle bir emir vermediğini iddia etti. Şahin'in, Halisdemir'den "Rahmetli Ömer Halisdemir" diye devam etmesi üzerine eşi Hatice Halisdemir, "Onun adını ağzına alma" diyerek tepki gösterdi.

'FATİH ŞAHİN, DARBEYE İLİŞKİN ŞÜPHELERİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

Ömer Halisdemir yerde yatarken üzerine iki kez ateş ettiği öne sürülen, Üsteğmen Mihrali Atmaca, yaklaşık 2 saat ifade verdi. Emir aldıktan sonra Diyarbakır'dan Ankara'ya doğru hareket ettiklerini söyleyen Atmaca, Binbaşı Fatih Şahin'in çatışmaya girebilme ihtimallerinin olduğunu söylediğini iddia etti.

Atmaca, "Fatih Şahin, 'darbeye ilişkin çok ciddi şüphelerim var. Çözemedim ama sen şimdilik kimseye söyleme aramızda kalsın' dedi. Uçakta Ahmet Kemal Yüzbaşı ilk helikopter ile gidecek 12 kişi seçti. Çabuk inip helikoptere binmeleri için kapıya yakın adamlara seçtiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

'SEMİH TERZİ'NİN BİR METRE ÖNÜNDEYDİM'

Atmaca, helikopterden indikten sonra karargah girişine doğru yürümeye başladıklarını, bu sırada Tuğgeneral Semih Terzi'nin bir metre önünde olduğunu belirtti. Kapıyı yaklaşırken 2 veya 3 el silah sesi duyduğunu söyleyen Atmaca, sözlerine şu şekilde devam etti:

"'Ah' diye biri bağırdı, onun sesinden Semih Terzi olduğunu anladım. Sağ çaprazımdan ateş edildi sandım koşan görmedim. Önümdeki kolonun arkasına sığındım. Müsait anımda da o istikamete bakmaya başladım. Çıplak gözle baktım göremedim, daha sonra silahımın gece görüşü var oradan baktım onda da göremedim. Görememem normal çünkü orada kimse yoktu. Ben ateş baskısını net duydum. Fatih Şahin, ateş baskısı emrini verip ateş etmeye başladı. Ben gelişi güzel ateş etmek istemedim. Bu komuta uymadım ateş etmedim. Daha sonra ateş sesleri kesildi ve Fatih Şahin 'arama tarama yapın' dedi. İki kişi gitti. Onlar gidince ben çevrede emniyet alın dediğimi hayal meyal hatırlıyorum. Sesler kesildi ama uzaktan atış sesi gelmeye başladı. Daha sonra uzaktan gelen atış sesinin nizamiyedeki darbecilerin, nizamiyeye girmeye çalışan vatanseverlere sıkmasından kaynaklandığını öğrendim."

'HALİSDEMİR'E 2 EL ATEŞ ETTİM'

Ömer Halisdemir'in karargahın önüne getirildiğini görmediğini öne süren Atmaca, "Fatih Şahin tarafından verilen emre uyarak ateş ettim. Emirden dolayı silahımı kaldırıp şehide hedef gözetmeden 2 el ateş ettim. Bunu yaparken karşımda sadece Volkan Bal Yüzbaşı vardı. Kendisine 'emir gereği çekilin komutanım' dedim. Üzgünüm idrak edemedim. Şehide, kahramana ne maksatla attım bilemedim. Benim kahrolduğum noktada bu" dedi.

'ŞEHİDİMİZİ SALDIRGAN DİYE BİLİYORDUM, ÜZGÜNÜM'

Bu sırada Mahkeme Başkanının, "Hasan Aksoy, 'nabzı hafif atıyor. Onu kurtaralım bu şekilde şebekeyi çökertebiliriz' diye bir şey söyledi mi?" yönündeki sorusuna Atmaca, "Ben orada hiç yoktum. Ben o konuşmayı hiç duymadım. Askerlerin emniyetiyle ilgileniyordum. Ben ateş ederken Ömer Başçavuşun üzerinde üniforma olduğunu bile görmedim. Anormal gelebilir ama karanlıktı. Üniformalı olduğunu görmedim. Volkan Bal Yüzbaşına 'çekilin komutanım emir var' dediğimde çekildi. Maalesef şehidimizi saldırgan diye biliyordum üzgünüm" cevabını verdi.

'EMİR-KOMUTA ZİNCİRİNİN ÖNÜNE GEÇTİK'

Yüzbaşı Ahmet Kemal ile telefon görüşmesi yaptığını aktaran Mihrali Atmaca, "Telefonu açtım 'Semih Terzi vuruldu, vuran da vuruldu, burada her şey çok karışık anlamadım' dedim. O da bana 'Karargahtan uzaklaşın, netleştiremediğimiz bir durum var' dedi" ifadelerini kullandı.

Semih Terzi helikoptere götürülürken Fatih Şahin'e, "Komutanım burada ne oluyor, nereye gidiyorsunuz" diye sorduğunu iddia eden Atmaca, "Sen gelmiyorsun. Ben gidiyorum buranın emir komutası sende" şeklinde cevap aldığını belirtti.

Helikopterin gitmesinin ardından Yüzbaşı Ahmet Kemal'le tekrar görüştüğünü aktaran Atmaca, şunları söyledi:

"Helikopter gittikten sonra Ahmet Kemal Yüzbaşı ile yine konuştum. Semih Terzi'nin, Fatih Şahin'in hain olduğunu söyledi. Ben de ona 'Tabur komutanı helikopterle gitti. Hüseyin Oğuz'u arayın yakalasın' dedim. Ümit Bak ile Mehmet Ali Çelik'in de hain olduğunu söyledi. İsmail Çınar'a, Mehmet Ali Çelik ve Ümit Bak'ı yakalayacağımızı, engel olurlarsa önce ayaklarına sıkacağımızı söyledim. İçeri girdik önce Yarbay Mehmet Ali Çelik'i aldık, 'Komutanım bizimle beraber geliyorsunuz sorun çıkarmayın' dedim. Kendisi de elini beline attı. Bunun üzerine silahlarımızı kaldırdık. Bizim bu reaksiyonu görünce silahı bıraktı. 'Zekai Paşa'nın emrini yapıyorum, zorluk çıkartmayın gelin' dedim. Üzerinden çıkan not defterlerini, telefonları aldık. Daha sonra Turgay Uslanmaz'ı ve Ümit Bak'ı aldık."

Atmaca, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın kontrolünü alarak, emir-komuta zincirinin önüne geçtiklerini ifade etti. "Çünkü dışarıda darbe girişiminde bulunan özel kuvvetler personelinin emir alacağı yer burasıydı" dedi.

FATİH ŞAHİN İDDİALARI REDDETTİ

Atmaca'nın ifadesinin ardından sanık Binbaşı Fatih Şahin söz aldı. Şahin, Halisdemir'e ateş etme emrinin kendisin vermediğini öne sürdü. Şahin, Atmaca'nın söylediklerinin asılsız olduğunu ve önceki ifadesiyle çeliştiğini iddia etti.

Şahin, konuşmasında Ömer Halisdemir'in adını kullanmasına, Halisdemir'in eşi Hatice Halisdemir, 'Onun adını ağzına alma' diyerek Şahin'e tepki gösterdi.

Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın tanık olarak dinlenilmesine karar verildi ve dava 20 Mart'a ertelendi. (ANKARA/DHA)