'Bu fotoğrafı kaldırmak namus borcumuz'

Akademisyenler, “İhraç ve Fazlası” formu için Ankara’da toplandı. Ayşenur Aslan moderatörlüğündeki forumda “Döneceğiz ve üniversiteleri yeniden inşa edeceğiz” diyen akademisyenler, postallar altında kalan cübbeleri gösteren fotoğraf için de “O fotoğrafı kaldırmak namus borcudur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL Kararnameleri ile üniversiteden ihraç edilen akademisyenler “İhraç ve Fazlası” forumunda bir araya geldi. Ayşenur Aslan’ın moderatörlüğünde yapılan foruma siyasetçiler, gazeteciler ve öğrenciler de katıldı.

Forumun çağrıcısı Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan açılış konuşmasında, Cebeci Kampusü’nde yaşanan olayları hatırlatarak, bilimin üniversiteden çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.

Candan, “Cebeci’de o gün akademisyenler, onların cübbeleri ihraç fazlası gibi ayaklar altına alınmıştı. Biz onların ne kadar değerli olduklarını anlatmak için bu etkinliği düzenledik. Ne yazık ki ayaklarına kırmızı halı sereceğimiz akademisyenlerin cübbeleri ayaklar altına alındı. Vicdan zorbalığa karşı direnecek. 16 Nisan’da bilimin yolunda gitmek için hayır diyeceğiz” dedi.

'BİLİMLE OTORİTENİN BİN YILLIK MÜCADELESİ'

Eski Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ çalışma arkadaşlarına destek için forumdaydı. Taluğ, “Üniversite zor günlerde. Bilim akıl karşıtları üniversiteleri her zaman baskı altına almak ister. Bu bilimle, akılla otoritenin bin yıllık mücadelesidir. Bu geçici bir süre, hepsi üniversitelere dönecekler. Biz de yanlarında durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, insan haklarını yok edecek anayasa değişikliğinin 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Meclis’e getirildiğine dikkat çekti. Sarıhan, “Dayanışmayı güçlendirirsek umutsuz değilim. Mücadele edeceğiz. Saldırıların çoğalması zalimin sonunun işaretidir” ifadelerini kullandı.

ihrac-forum-2

DURUM CİDDİ AMA UMUTSUZ DEĞİL, YA TERSİ OLSAYDI…

Çok sayıda ihracın yaşandığı Ankara Üniversitesi’nde 35 yıl görev yapan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, “Hayır” cephesini birbirine düşürmeye çalıştıklarını belirterek bu oyuna gelinmemesini istedi. HDP’nin “Hayır” tavrının net olduğunu belirten Sancar, şunları söyledi:

"Birincisi, biz çoğulcu demokratik sistemi savunuyoruz. İkincisi merkezileşmeyi değil yerel demokrasiyi savunuyoruz. Bize düşen “Hayır”ı çoğaltmak. Herkes kendi gerekçesiyle “hayır” desin ama aldığımız hayır hepimize olsun. Bir Alman atasözü vardır, “Durum ciddi ama umutsuz değil, ya tersi olsaydı. Durum ciddi değil ama umutsuz olunsaydı. Önemli olan umutlu olunması. Umudun kaynağı da mücadele ve dik durmaktır."

'DÖNECEĞİZ VE ÜNİVERSİTELERİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Prof. Dr. Funda Başaran, bilimsel çalışmalara devam edeceklerini belirterek, Ankara’da kurulan Dayanışma Akademisi hakkında bilgi verdi. Başaran, “Döneceğiz ve üniversiteleri yeniden inşa edeceğiz” dedi.

'HANGİ ÖRGÜTLE İLTİSAKLIYIZ BİLMİYORUZ'

Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Doç. Dr. Tezcan Durna, “Olağan şüpheli olarak görülüyoruz. Hangi terör örgütüyle bağlantılı olduğumuzu bilmiyoruz” diye konuştu.

Doç. Dr. Sevilay Çelenk, ihraçların “terör örgütleriyle ilişki- iltisak” gibi iddialarla yapıldığını belirterek, ihraç sonrası kendi iltisak durumuna baktığını söyledi. 1-2 barış demokrasi toplantısına katılmak, üniversitede ders vermek ve tez yazmak gibi çok az sayıda “iltisak”ta bulunduğunu söyleyen Çelenk, bu kadar az iltisakta bulunduğu için suçluluk duyduğunu söyledi.

'İBİŞ BİR KİŞİ DEĞİL KİŞİLİK'

Öğretim Görevlisi Cenk Yiğiter, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in YÖK’ün kurucusu İhsan Doğramacı için bir mesaj yayınladığını belirterek, "Doğramacı, üniversite katili olarak tarihe geçmiştir. 2017 katili de İbiş’tir” dedi. Yiğiter, rektörün adını sık sık anarak sorunu kişiselleştirdikleri yönünde eleştirilere de “İbiş bir kişi değil, kişilik tipi” yanıtı verdi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, “Sendikal mücadeleyi sürdürüyoruz ve bu faşizme dur demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'AÇ KALIRIZ BOYUN EĞMEYİZ'

Cezaevi operasyonunda kolu kopan Veli Saçılık da kamu görevinden ihraç edilenler arasında. Saçılık, “Elimi verdim bir kolumu kaptırdım şimdi ihraçla diğer kolumu aldılar. Hala tek koluma kelepçe tekmeye çalışıyorlar. Eşim de işsiz. Biz aç kalırız ama boyun eğmeyiz” şeklinde konuştu.

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Acun Karadağ, ihraç sonrası 109 gündür 2 arkadaşıyla birlikte Ankara’da oturma eylemi yaptıklarını hatırlattı ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

'O FOTOĞRAFI KALDIRMAK NAMUS BORCUMUZ'

Henüz ihraç edilmediğini ama "ihraç fazlası" olarak beklediğini anlatan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Aziz Konukman, cübbeler üzerindeki postalları gösteren fotoğrafı hatırlatarak, “o fotoğrafı kaldırmak namus borcudur” dedi.

Foruma, tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ın kardeşi Bülent Şık, hocası Murat Sevinç ile birlikte üniversiteden uzaklaştırılan Dinçer Demirkent, eski TMMOB Başkanı Yavuz Önen’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. (DUVAR)