Ankara'da asbeste karşı gecikmeli önlem
Gazete Duvar'ın gündeme getirdiği 'Ankara asbest tehdidi' altında haberi ses getirdi. Tepkiler üzerine açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi, tüm önlemlerin alınacağını ve çevre halkının sağlığının tehlikeye atılmayacağını duyurdu. Fabrikanın etrafına asbest tozunu tutacak file gerilerek, uzman ekipler görevlendirildi.
DUVAR - Ankara’da şehir merkezinde bulunan ve 350 ton asbest barındırdığı uzmanlarca belgelenmiş tarihi Havagazı Fabrikası'nın söküm işlemi devam ediyor. Gazeteduvar'ın haberi üzerine açıklama yapan uzmanlar, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin önlem almadan yıkımı gerçekleştirmesine tepki göstermişti. Asbestli binanın yıkımı için konuşan uzmanlar, o bölgenin derhal ıslatılması ve yıkanması gerektiği uyarısında bulunmuştu. Uzmanlar 5 yıl içinde o bölgede asbestli havayı soluyan herkesin kanser olacağını ve ölüm tehlikesi bulunduğunu da belirtiyorlar.
Gazeteduvar'ın yaptığı haberlerin ardından Büyükşehir Belediyesi bugün kısmen de olsa bazı önlemler aldı. Asbestli olan elektrik santrali binasının etrafına file getirildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Lif halinde olan asbestin dışarı çıkmadan yapışması için gerilen filenin dış kısmı da tamamen mavi bir branda ile kapatılıyor. Böylelikle, asbestin havaya karışarak yayılması engellenmiş olacak. Muhafaza ve izolasyon çalışmalarının ardından, alanında uzman ve lisanslı asbest söküm ekipleri, Havagazı Fabrikası'nın elektrik santral bölümünde asbestle temas eden parçaları söküp üzerindeki asbestli tozları vakumlayarak ambalajlayacaklar. Sökülen parçalar da özel bir şekilde ambalajlandıktan sonra, yine lisanslı ve özel kamyonlara yerleştirilecek. Sökülen asbestli parçalar, lisanslı şoförlerin kullandığı özel taşıma lisansı olan kamyonlarla İzmit'te bulunan Türkiye'nin tek yetkili firması olan İZAYDAŞ'a götürülerek burada imha edilecek" dediler.
Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ayrıca, ilk etapta asbest bulunmayan, garaj ve depo bölümünün yıkımının gerçekleştirildiğini öne sürdüler. Belediyesi yetkilileri, "Asbestli bölgede söküm işlemleri, önlemler tamamen alınmadan başlamayacak" açıklamasında bulundu.
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ise asbestli Maltepe Havagazı Fabrikası'nın usulüne uygun söküm yapılmadığı taktirde sadece söküm sırasında çalışanların sağlığını tehdit etmekle kalmayıp, asbest liflerinin yayıldığı yakın çevrede yaşayanlar için de risk oluşturabildiğini söyledi.
ASBEST ÜRETİMİ YASAK
Mevcut mevzuata göre asbestin her türünün üretimi, işlenmesi, çıkarılması, satılması ve ithalatı yasak. Ancak, iyi bir yalıtım malzemesi olduğu gerekçesiyle eski binaların yapımında sıkça kullanılmış bir malzeme olan asbestin en yaygın görüldüğü alanlar ise çatı, yer ve tavan kaplamaları, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kaloriferler, kazanlar, conta elemanları, atık su boruları ve derzler... Asbest kaynakla en yaygın hastalık ise akciğer kanseri.
GÖKÇEK: YIKIMI UZMAN EKİP GERÇEKLEŞTİRECEK
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Maltepe Havagazı Fabrikası'nı yıkmak için çalışmalara başladıklarını ve özel ihale edilen uzman bir ekibin gerçekleştireceğini açıkladı. Bu konuda her türlü önlem alındığını iddia eden Gökçek, sökülen parçaların imha için özel poşetlerle ve özel TIR'larla İzmit'e götürüleceğini bildirdi.
Fabrika'nın yıkımıyla ilgili ve yapılan işlemlerle ilgili fotoğrafları gösteren Başkan Gökçek, "Oradaki mevcut asbest kaçağının bir an önce ortadan kaldırılması kurul kararıyla alındı. Orası şimdi, gerekli teknik özelliklere uyulmak kaydıyla ortadan kaldırılıyor. Bunu özel ihale ettik. Bu konuda ehliyetli olan bir firma vardı, o girdi. O firma özellikle burada bu işleri yaparken de özel kıyafetler giyerek yapıyor. Ayrıca üzerine özel bir file geriliyor ve brandalarla kapatılıyor, herhangi bir kaçak olmaması için. Daha sonra buradaki borular kesildikten sonra, önü ve arkası tamamen özel naylonlarla hava almayacak tarzda kapatılacak" dedi.
(HABER MERKEZİ/DHA)