Okul müdürlerine 'cezaları düşürmeyin' tebligatı!

Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ceza verilen Eğitim Sen üyesi öğretmenlere indirim yapılmaması yönünde okul müdürlüklerine tebligat gönderdi. Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Hamdullah Yıldırım, müdürlere çağrıda bulunarak, “Açtığımız davaları kazanacağız. Bu kazanımlardan sonra birinci dereceden sorumlu olmayın” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin’de Eğitim Sen üyesi bin 923 öğretmene, Ankara Katliamı ve 29 Aralık iş bırakma eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle maaş kesme ve kademe ilerleme durdurma cezası verildi. Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü cezaların ardından okul müdürlüklerine, 'indirime gitmeyin, cezayı uygulayın' tebligatı gönderdi.

Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Hamdullah Yıldırım, okul müdürlerine ''Karar uymayın'' çağrısı yaparak, “Okul müdürleri Milli Eğitim'in dayatmalarına ve hukuksuz uygulamalarına hiçbir şekilde ortak olmasınlar. Çünkü açtığımız davaları yüzde yüz kazanacağız. Bu kazanımlarla birlikte birinci dereceden sorumlu olanlar da bu müdürler olacak” dedi.

'CEZA UYGULANSIN'

Mardin’de çok sayıda öğretmen hakkında 10 Ekim Ankara Katliamı’nı protesto için 12-13 Ekim 2014’te yapılan gösterilerle, 29 Aralık 2015’teki sokağa çıkma yasaklarına karşı iş bırakma eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Soruşturma sonucunda bin 923 öğretmene maaş kesme ve kademe ilerleme durdurma cezası verildi.

Kararın ardından Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okul müdürlüklerine tebligat gönderdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şah Aydıner'in imzasıyla gönderilen tebligatta şu ifadelere yer verildi:

“Soruşturma raporu ile ilgili Mardin Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 24.02.2017 yazısında ekli listede gönderilen personellerle ilgili işlem sonucundan müdürlüğünüze belgeli olarak bilgi verilmesi, Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün telefon emirleriyle disiplin amiri tarafından cezanın uygulanması istenmektedir. Bir altın verilmemesi.”

mardin-tebligat

'TEBLİGATTA YAZANLAR HUKUKSUZ'

Mardin Eğitim Sen Şube Başkanı Hamdullah Yıldırım, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bütün okul müdürlükleri ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile yaptığı toplantılar sonucunda kendilerine,“Bu cezaları hiçbir şekilde alt cezaya çevirmeyin, kimsenin gözlerinin yaşına bakmayın. Bizim zaten bütün okulları imam hatip okullarına çevirmek gibi bir durumumuz var” şeklinde duyum aldıklarını söyledi.

Tebligatla duyumları kesinleştiğini belirten Yıldırım, “Birçok okul müdürü tebliğ noktasında sıkıntılar yaşıyor. Bazı okul müdürlükleri de alt ceza vermek istiyor. Ama Mazıdağı Milli Eğitim Müdürü'nün okullara gönderdiği bu tebligatta buna yönelik baskıların olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Bir okul müdürü öğretmenlerin öğrencilerine yaklaşımını ve daha birçok konudaki başarısını değerlendirecek yapıdadır. Bu tebligatta yazılanlar kesinlikle hukuksuzluk” şeklinde konuştu.

'OKUL MÜDÜRLERİ CEZAYI UYGULAMAYABİLİRLER'

İlk olarak Eğitim Sen üyesi 2 bin 500 öğretmene soruşturma açıldığını aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

“Soruşturmalardan sonra bin 850'ye yakın üyemiz açığa alındı ve 3 ay boyunca öğretmen arkadaşlarımız okullara gidemediler. Bu öğretmenlerden geçtiğimiz hafta bin 923 kişiye maaştan kesme ve kademe ilerleme durdurma cezası verildi. Buna binaen yer değişiklikleri teklifi de var. Bu değişiklik teklifi de bakanlığın inisiyatifinde olduğu için şu an için bekletiliyor. Okul müdürlerinin öğretmenlerin vereceği savunmaya göre ceza verme yetkileri bulunuyor. Okul müdürleri verilen bu cezaları bir alt cezaya çevirebilirler. Örneğin maaş kesim cezasını kınama cezasına çevirebilirler ya da kademe ilerleme durdurma cezasını maaş kesim cezasına dönüştürebilirler.”

'OKUL MÜDÜRLERİ SORUMLU OLMASIN'

“Açtığımız davaları yüzde yüz kazanacağız” diyen Yıldırım, okul müdürlüklerine tebligata uymama çağrısı yaptı. Yıldırım, davaların kazanılması halinde cezayı uygulayan müdürlerin, birinci dereceden sorumlu olacağını belirtti.

Buna benzer emsal kararlar olduğunu kaydeden Yıldırım, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Örneğin 29 Aralık grevlerinden dolayı Siirt'te 31 öğretmen arkadaşımız yargılanıyordu. Mahkeme cezaya yer olmadığına ve öğretmenlerin beraat etmelerine dair karar verdi. Böylece sendika genel merkezinin aldığı kararlar doğrultusunda bir üyeye ceza verilemez olduğu da teyit edilmiş oldu. Burada benim bütün okul müdürlüklerine de bir çağrım var. Okul müdürleri Milli Eğitim'in dayatmalarına ve hukuksuz uygulamalarına hiçbir şekilde ortak olmasınlar. Çünkü açtığımız davaları yüzde yüz kazanacağız. Bu kazanımlarla birlikte birinci dereceden sorumlu olanlar da bu müdürler olacak.”