Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran: Kararımız kanunidir
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen ‘barış imzacısı’ akademisyenin avukatlık stajı başvurusunu reddeden Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran kararı savundu.
ANKARA - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyeliği görevinden OHAL kanun hükmünde kararnamesi (KHK) ile ihraç edilen ‘barış imzacısı’ akademisyen Cenk Yiğiter’in Ankara Barosu’na yaptığı staj başvurusu ‘KHK ile ihraç edildiği’ gerekçesiyle reddedildi.
Yiğiter, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, “İhraçlardan sonra ‘Üniversitelerden Elinizi Çekin’ diye bildiri yayınlayan Baro yönetimi, bir hukuk dışı OHAL aparatına dönüşmüş durumda. Kendilerini kutluyorum, size de tarihe bu şekilde geçmek nasip oldu, bravo! Sivil ölü haline getirilmemizin suç ortağısınız” sözleriyle Baro’ya tepki gösterdi.
Ankara Barosu Başkanı avukat Hakan Canduran, “Baro, bu konuda neden inisiyatif alıp Cenk Yiğiter Hoca’yı stajyer olarak kabul etmedi?” sorumuza verdiği yanıtta, Baro’nun OHAL KHK’sine uygun biçimde davrandığını, kararın kesin olmadığını, Cenk Yiğiter’in, Türkiye Barolar Birliği’ne itiraz edebileceğini söyledi.
Canduran, “Bunların hepsi zor şeyler. Gerekçesiz olarak insanların işten atılması, kamu görevinden mahrum edilmesi... Ancak içinde bulunduğumuz durumun da bir kanuniliği var” dedi.
Gezi FETÖ oldu akademisyen avukat olamadı!
YASAL AMA HUKUKİ VE MEŞRU MU?
“Bizim kararımız, kamu görevi yapamaz diye çıkarılan bir hocanın, staja uygun nitelikleri taşımadığı için kabul edilemeyeceği yönündedir” diye konuşan Baro Başkanı Canduran, “Yasal ama hukuki mi, meşru mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“OHAL Kanunu gereğince çıkarılan KHK’yı kabul etmiyorum diyemezsiniz. Yasaldır ama hukuka uygun olup olmadığı tartışılabilir. Bunlar doğru, hukuka uygun şeyler değil. Her ne kadar OHAL, Anayasaya bir uygunluk teşkil etse de Anayasanın verdiği bu hak sadece OHAL’i ilgilendiren kararlar için geçerli. Hayatın genelini KHK ile düzenleyemezsiniz. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin bu yöndeki başvurusunu biz KHK’lara dokunamayız diyerek reddetti. KHK ile kamu görevi yapmaktan men edilen kişiler, Avukatlık Kanunu gereğince memur olma hakkını yitirenler avukat olamayacağı için biz bu gerekçeyle onları KHK’nın geçerli olduğu OHAL süresince Baro’ya kabul etmiyoruz. Bunları yan yana koyduğunuzda evet, yaptığımız kanuna uygundur. Burada inisiyatif kullanmak gibi bir şey yok. Yasanın size verdiği yetki ve görev ne ise öyle hareket ediliyor.”
AVUKATLIK KANUNU NE DİYOR?
Madde 1(Avukatlığın mahiyeti) - Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.
Madde 5 (Avukatlığa kabulde engeller) - Aşağıda yazılı durumlardan birinin varlığı halinde, avukatlık mesleğine kabul istemi ret olunur :
a) (Değişik: 02.05.2001-4667/5 md.) Taksirli suçlar hariç kesinleşmiş bir kararla iki yıldan fazla hapis veya bir yıldan fazla ağır hapis cezasıyla veya basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak ve dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırmak suçlarından biri ile hüküm giymiş olmak,
b)(Değişik: 22/1/1986 - 3256/2 md.) Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteliğini kaybetmiş olmak,
…
Akademisyen Cenk Yiğiter, hakkındaki kesinleşmiş bir disiplin cezası sonucu memur olma niteliğini kaybetmedi, OHAL KHK'sı ile kamudan ihraç edildi.