İhraç edilen akademisyenden 'Feminist Politika' dersi

Sokak Akademisi'nde Doç.Dr. Yasemin Özgün ders verdi. Derse yoğun ilgi vardı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yasemin Özgün OHAL KHK'sıyla ihracının ardından ilk dersini Sokak Akademisi'nde verdi. Sokak Akademisi'nin 7'inci dersi, Mamak Tuzluçayır'daki Menekşe Parkı'nda gerçekleştirildi. Dersin konusu, "Feminist Politika"ydı.

'DÖNDÜĞÜMÜZDE DE DEVAM ETMESİ GEREKİYOR'

En son geçen yılın haziran ayında ders verdiğini ve önce açığa alınıp ardından ihraç edilerek öğrencilerinden uzaklaştırıldığını belirten Özgün 'dayanışma'nın önemini şu sözlerle anlattı, "Bizimle dayanışma içerisinde olmaları bizimle olmaları bize gerçekten çok iyi geldi. Umarım biz de onlara çok iyi gelmişizdir. Ben Sokak Akademisi'nin bu şekilde amacına ulaştığını düşünüyorum. Bir gün döneceğiz diyoruz. Sokak Akademisi'nin döndüğümüzde de devam etmesi gerekiyor. Artık başka bir anlam üretmeye başladık burada."

'FARKLI TEPKİLERLE KARŞILAŞIYORUZ'

Yağmurlu havaya rağmen yoğun katılımın olduğu derste Özgün, "Genellikle feminist olduğumuzu söylediğimizde farklı tepkilerle karşılaşıyoruz" dedi. Özgün, "Özellikle solcu arkadaşlarımız burjuvaziyi övdüğümüz, emek mücadelesini böldüğümüz gibi eleştiriler getiriyor. Liberaller için fazla radikal olabiliriz. Sadece eşitlik mücadelesinden anlayanlar için daha uçta bir ideoloji gibi görülebiliriz. Beni feminist olamayacak kadar iyi bir insan olarak görüyorlardı(!) Böyle bir algı her zaman karşımıza çıkabiliyor" dedi.

'BU MÜCADELE KADINLARIN MÜCADELESİDİR'

Feminizmi, "Kadının doğası gereği ikincil ve eşitsiz olduğu iddiasını reddeden bir ideolojidir" sözleriyşe tanımlayam Yasemin Özgün derslerin aralıksız devam edeceğini de belirtti.

Dersin içeriğinden bir bölüm şöyle; "Ne kadar mücadele etsek de henüz değişmeyen kadının ikincil olması, nesneleştirilmesi, ezilmesinin bir şekilde doğası gereği olmadığı ve değiştirilebilir bir şey olduğu ve doğrudan da politik mücadelenin konusu olduğu anlamına geliyor. Feminist politika dediğimizde tam bu değişimi dönüşümü yaratacak mücadeleden bahsetmiş oluyoruz. Bu mücadele kadınların mücadelesi. Feminist mücadelenin öznesi kadınlardır."