Kibele'nin kalesinde dinamit patlıyor

Ordu’da Kibele heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi, etrafında her gün onlarca dinamit patlıyor. 2100 yıllık, 6. Mithridates dönemine ait kalenin eteklerinde taş ocağının çalışmaları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ordu’nun Bayadı köyü sınırları içerisinde, Kurul Kayalıkları’nın zirvesinde konumlanan Kurul Kalesi’nde, geçtiğimiz eylül ayında, tarihi Kibele Heykeli’nin bulunmuştu. Heykeli bir hafta içinde 15 bin kişi ziyaret etti.  2010 yılından itibaren Prof. Dr. Yücel Şenyurt’un başkanlığında arkeolojik kazılar ise devam ediyor.

Tam 2100 yıllık kaleye ilişkin kazıların sürüdüğü kayalıkların Melet Irmağı’na bakan yamacında, yüzlerce yıllık kaleyi tehdit eden başka bir çalışma sürüyor. Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre Kurul Kayalıkları’nın bulunduğu bölgede arkeolojik çalışmalar sürerken bir yandan da taş ocağı her gün onlarca dinamit patlatıyor.

Kalenin çevresi 1996’de koruma kurulu kararınca 1’inci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak kabul edilmişti. Ardından da taşocağının ruhsatı iptal edildi. Taşocağının sahibi Kırca Mühendislik, 2011 yılında ocak ile kalenin ayrı kaya kütleleri üzerinde bulunduğunu öne sürerek sit alanının daraltılmasını talep etti.

Mahkemenin istediği bilirkişi raporunda kale yerleşiminin tamamen yok olabileceği uyarısı yapıldı ancak kazıları yürüten Prof. Dr. Yücel Şenyurt, taşocağının bulunduğu alanın arkeolojik sitten çıkarılabileceğini belirtti. Mahkeme de ocağın arkeolojik sit alanının dışına çıkarılmasını onayladı.

BİLİRKİŞİ: HEYELAN OLUR

1996’da koruma kurulunca kalenin çevresi 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edildi. Ardından sit alanı içinde açılan taşocağının ruhsatını mahkeme iptal etti. Ancak 2011 yılında ocağı işleten Kırca Mühendislik, kale ile ayrı kaya kütleleri üzerinde bulunduklarını ileri sürerek sit alanının daraltılmasını talep etti. Ordu İdare Mahkemesi’nin istediği bilirkişi raporunda, taşocağının kale yerleşimini tamamen yok edebileceği ifade edilmesine rağmen, Ordu Müzesi ve bilimsel kazıları yürüten Prof. Dr. Yücel Şenyurt farklı bir rapor tanzim ederek, taşocağının bulunduğu alanın, arkeolojik sitten çıkarılabileceğini bildirdi. Bunun üzerine mahkeme, taşocağının bulunduğu alanın arkeolojik sit alanı dışına çıkarılmasını onayladı.

BELEDİYEDEN TEPKİ 

Kibele heykelinin gün yüzüne çıkmasını sağlayan kazı çalışmalarına yılda 1 milyon TL destek veren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise mahkemenin kararına ve Şenyurt’a tepkisini şöyle dile getirdi: “Bakanlığın 50 bin liralık arkeolojik desteğini yılda 1 milyona çıkarttık. Kibele işin lokomotifi oldu. Kalenin girişinde heykel bulunması, içeride neler çıkacağına işaret. İki haftada 15 bine yakın ziyaretçi geldi. Taşocağına benden önceki dönemde ruhsat verilmiş. Biz hem valilik hem Kültür Bakanlığı hem de büyükşehir olarak hukuki süreçte tamamen doğallığı, Kibele ve kaleyi koruma, geçmişten kaynaklanan ihmalleri düzeltme yönünde çalışmalara başladık. O vahşi, o yaralı bölüm gönlümüzü yaralıyor. En kısa sürede düzelteceğiz.”

Etiketler ordu kibele dinamit