Venedik Komisyonu: 'Medyanın görevini yapması engelleniyor'
Venedik Komisyonu'na göre Türkiye'de medya görevini yapamıyor. Komisyon, toplu tasfiyelerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.
DUVAR - Venedik Komisyonu, "Türkiye'deki Olağanüstü Hal Rejiminde (OHAL) Basın Özgürlüğüne Karşı Uygulamalar" başlıklı bir rapor yayınladı. Kurumun 23 sayfalık raporunda OHAL döneminde medyanın kamusal denetim görevini yerine getirmesinin engellendiği vurgulanıyor.
Venedik Komisyonu'nun raporunda, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra medyada kitlesel tasfiyeler yaşandığına işaret ediliyor. Rapora göre bu tasfiye kararları bağımsız karar alma süreçleri işletilmeden ve gereken zaman ayrılarak düzgün hukuki değerlendirme yapma fırsatı olmadan alınıyor. Komisyon bu karar alım süreçlerinin tehlikeli olduğunu ve uluslararası insan hakları kriterleri çerçevesinde kabul edilemez olduğunu savunuyor. Raporda, medyanın OHAL'in uzatılmasının gerekli olup olmadığı veya anayasa değişikliğinin tartışılması gibi iki kritik konuda tartışma yürütme kapasitesinin engellendiği belirtiliyor.
Venedik Komisyonu, 685 sayılı OHAL yasasında değişiklik yapılarak bireylerin veya tüzel kişiliklerin soruşturma komisyonu önünde kendilerini savunabilmeleri için, kararların gerekçeleri hakkında bilgilendirilmelerini tavsiye ediyor. Komisyon aynı zamanda kararlarının somut delillere dayanmasını ve bağımsızlaşmasını öneriyor. Kurum, yazdıklarından dolayı tasfiye edilmiş medya kuruluşları veya mensuplarına "terör örgütü üyeliği" suçlamasının yöneltilmemesini talep ediyor.
Rapora göre, soruşturma komisyonu hem mevcut statükoyu değiştirecek yetkiye sahip olabilmeli hem de gazetecilerin acil başvurularına öncelik verebilmeli. Venedik Komisyonu aynı zamanda OHAL'i "katı bir biçimde tanımlayan" Kanun Hükmünde Kararnamelerin de feshedilebilmesini tavsiye ediyor.