WhatsApp'tan gelen Leyla Zana mesajı!

Leyla Zana'nın 'evet' dediği yönünde bir sunumla paylaşılan 2015'teki konuşmasının hareketle bölge halkının referandum eğilimlerini değerlendiren Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, farklı isimlerin izlenimlerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek bugünkü yazısında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın başkanlık sistemiyle ilgili bir konuşmasının 'evet' dediği yönünde sonuç çıkarılacak şekilde paylaşılmasından hareketle 'Kürt seçmenin referandum tercihlerinin ne olabileceğini' sorguladı.

"Son günlerde sizler de çok sayıda toplu WhatsApp mesajı alıyor musunuz? Hem ‘evet’ hem ‘hayır’ cephesinden birbirinden ilginç video, fotoğraf, yazı ve haber bağlantısı yağıyor" diyerek başladığı yazısında Zeyrek, Zana’nın konuşmasıyla ilgili haber bağlantısını onlarca kişinin WhatsApp üzerinden paylaştığını belirtti. Zeyrek, 'mesajdan Zana’nın başkanlık sistemine ‘evet’ dediği sonucu çıkıyordu' dediği haberi araştırdığında ise konuşmanın 8 Mart 2015 günü, Tunceli’de yapıldığı bilgisine ulaştığını belirtti. Zana'nın, “Biz bu sistemin devam edemeyeceğini 2000’li yılların başından beri söylüyoruz. Benim için kimin başkan olup olmaması önemli değil. Bizim için, bu halkın bütün değerleri için, bütün farklılıkları için, o sistemin içeriği önemli” dediği konuşmanın, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, “Seni Başkan yaptırmayacağız” konuşmasından 19 gün önce yapıldığını belirten Zeyrek, "Zana ile Demirtaş arasındaki bu görüş ayrılığı, aslında ‘başkanlık’ konusunda Kürt siyasi hareketindeki görüş ayrılıklarını da yansıtıyordu" dedi.

BÖLGEDE REFERANDUM HAVASI NASIL?

Buradan hareketle Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ı ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in, "Sahada kimse yok. Ne HDP, ne AKP" sözlerini ve Haşim Haşimi'nin, "Bölge halkı referandumla ilgilenmiyor. Kimse kampanya falan da yapmıyor. Hem ‘evet’çi kararsızlar, hem ‘hayır’cı kararsızlar sandığa gitmeme eğilimindeler" sözlerini aktaran Zeyrek, son olarak Doç. Dr. Vahap Coşkun’un izlenimlerini aktardı: "Coşkun’a göre HDP’nin sahada bulunmayışında, genel başkanından ilçe yöneticisine, teşkilatların önemli bölümünün içeride olması da etkili olabilirdi. Coşkun, Barzani gibi faktörlerin sonucu etkileyemeyeceğinin, bölgenin önemli iki dinamiğinin hâlâ AK Parti ve HDP olduğunun altını çizdi."

Zeyrek yazısını HDP'nin referandum çalışmasında 'hendek savaşlarının olumsuz etkisi'ni kayyım uygulamaları ve tutuklamalar, MHP’nin değişikliğe desteği ve “Pakette Kürtler için ne var?” sorusunu öne çıkararak yürüttüğünü söyleyerek tamamladı.

DENİZ ZEYREK'İN YAZISI