Üsküdar - Çekmeköy metrosuna 112 milyon euroluk ek fatura
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "38 ay gibi rekor sürede tamamlayacağız" dediği Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy metro hattı aradan 48 aya rağmen tamamlanamazken, proje için 112 milyon euroluk ek bütçe talep edilmesi tartışmalara neden oldu.
DUVAR - Temeli 2012 yılında atılan ve büyük bir bölümü tamamlanan, Türkiye'nin sürücüsüz ilk metro hattı Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy Metrosu'nun tamamlanması için 112 milyon Avro tutarında kredi ile dış borçlanmaya gidilmesi talebi İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde tartışmaya yol açtı. 20 kilometrelik projenin hat güzergahında bir değişikliklik olmadığı halde zamanında bitirilmemesini eleştiren CHP'li Meclis üyeleri Metronun yanlış ve eksik projelendirildiğini savundu.
Plan Bütçe Komisyonu ile Ulaşım ve Trafik Komisyonu'nun birlikte hazırladığı rapora göre, "Üsküdar - Ümraniye - Çekmeköy Metrosu İnşaat ve Elektromekanik İşleri' projesi kapsamında, işin ilerleyişi esnasında işlevselliği artırmak, mevcut alanları verimli şekilde kullanabilmek, hatların entegrasyonu, otopark ihtiyaçlarının karşılanabilmesi, yapım güvenliğinin sağlanması gibi sebeplerle projenin kalan işlerinin bitirilebilmesi için' keşif artışı gerektiği belirtildi. 564 milyon Avro'luk tutara karşılık gelen işin tamamlandığı ancak metronun kalan kısmı için yüzde 19,99 oranında keşif artışı yapılması uygun bulundu. Keşif artışına karşılık gelen toplam '112 milyon Avro tutarında kredi temin edilmesi' gerektiği belirtildi.
'BÜTÜN ÇALIŞMALAR YANLIŞ'
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın 2012 yılındaki '20 kilometrelik Üsküdar-Çekmeköy metrosunu 38 ay gibi rekor bir sürede tamamlayacağız' sözlerini hatırlatan CHP'li Meclis üyesi Hakkı Sağlam “38 ayın üzerinden 18 ay geçti. Bu güne kadar bize metronun neden bitirilmediğine dair bilgi verilmedi" dedi.
Plan Bütçe Komisyonunun CHP'li üyesi Tarık Balyalı ise “Özellikle metro ihaleleri öncesinde plan, proje, zemin etüdü gibi konularda danışmanlık alıyoruz. Bu çalışmalar için de çok ciddi para ödüyoruz. Ama görünen o ki arkadaşların yaptığı bütün çalışmalar yanlış. Sonuçta verdiğimiz para boşa gitmiş oldu ve üzerine 112 milyon avro daha para ödeyeceğiz" dedi.
'YERİN ALTI ÖNGÖRÜLEMEZ'
AK Partili Meclis üyesi, Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter eleştirileri yanıtlayarak projede yapılan değişiklik hakkında bilgi verdi. Yerin altına inildiği zaman projenin öngörülemez noktalarının olabileceğini söyleyen Yeter, “Projeyi fiiliyata geçirdiğiniz zaman değişebilir. Hazır elbise almak yerine terziye dikim yaptırmaya benziyorö örneğini verdi. AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Aydın ise projenin zamanında bitirilmediği eleştirilerine “Bir yerin teslimi uzadı diye bu kadar uzatmanın ne anlamı varö diyerek tepki gösterdi.
HOLLANDA BANKASI İDDİASI
CHP'li Meclis üyesi Abdulhadi Akmungan da dış borçlanmayla ilgili olarak “Bize bilgi veren bürokratlar bunun bir Hollanda bankası olduğunu söylediler, buna eminim. Hollanda ile kardeş şehir protokollerinin iptal edildiği bir dönemde Hollanda bankası ile yapılan bu borçlanmayı son derece garip buluyorumö dedi. Akmungan'ın iddiasına yanıt veren AK Partili Meclis üyesi, Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Erdal Yılmaz “Şu anda görüşülen herhangi bir banka yoktur, daha teklifler alınmamıştırö dedi. Konuşmaların ardından oylanan teklif CHP'li üyelerin 'hayır' oyu ile oy çokluğu ile kabul edildi.
(DHA)