Asbestli fabrikada Gökçek’in itirazı reddedildi

Bölge İdare Mahkemesi, asbestli Havagazı Fabrikası’nın yıkımının durdurulması kararına itiraz eden Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusunu reddetti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası, Ankara’da halk sağlığı sorunu oluşturan ve 350 ton asbest barındırdığı ihale şartnamesinde yazılı olan tarihi Havagazı Fabrikası’nın yıkım işleminin durdurulması için yürütmeyi durdurma istemiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme, idari işlemin uygulanması halinde ‘telafisi güç veya imkânsız zararlarının doğacağı’ gerekçesiyle aynı gün yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi de kararı Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme, belediyenin itirazını oy birliğiyle reddetti.

SUÇ DUYURUSU DAVETİ

Kararın adalete olan güveni tazelediğini belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan ile ve Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, ‘mevzuata aykırı yapılan yıkım işlemiyle Ankaralılar’ın geleceğinin tehdit edildiğini, bir halk sağlığı skandalı yaşandığını ve bölgede yaşayanların asbest maruziyetinin henüz tespit edilmediğini’ söyleyerek, Ankaralılara çağrıda bulundular. Kurumları adına suç duyurusunda bulunduklarını belirten oda başkanları, 22 Mart Çarşamba günü saat 11.00’de Ankara Adliyesi’nde sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, meslek odaları ve yurttaşlarla birlikte Gökçek hakkında ‘çevrenin kasten kirletilmesi’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından bireysel suç duyurusunda bulanacaklarını belirttiler.

Ankara'nın asbest riski nedir?Ankara'nın asbest riski nedir?

'ÜSTÜNÜN KAPATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Gökçek’in sunduğu belgelere karşı meslek odalarının belgeleri ve bilimsel raporlarına yargı noktayı koymuştur. Asbestle maruziyetten kaçış yok. Şimdi çıkıp ‘Bina yarım kaldı daha çok asbest yayacak’ diyerek karşı propaganda yapacak. Asbest maruziyetinin üstünün kapatılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Ankara Tabip Odası başkanı Vedat Bulut ise “Bu alanda akredite ve bilim çevrelerinde güvenilirliği olan TÜBİTAK  gibi kurumların desteği ile yapılacak ölçüm ve denetlemelere başvurulmalıdır. Kamuoyuna bölgede asbestin olmadığını belirten rapor var denilmiş ve bu raporun hangi kurumsal laboratuvardan verildiği Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklanmamıştır” dedi. (DUVAR)

10 soruda asbest ve etkileri10 soruda asbest ve etkileri