Newroz alanında seyyar satıcı yasağı

Diyarbakır'da bugün yapılacak Newroz öncesi son hazırlıklar tamamlandı. Newroz'da; Türk ve Baydemir konuşma yapacak. Alana giren herkes, hem polis hem de parti görevlileri tarafından ayrı ayrı üst aramasından geçirilecek.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - HDP, DBP, DTK ve KJA tarafından 'Mutlaka Kazanacağız' şiarıyla organize edilen Newroz kutlamaları için Diyarbakır’da tüm hazırlıklar tamamlandı. Bu yıl Diyarbakır Newroz'u için ilkler yaşanıyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasının ardından bu yıl Newroz kutlamalarına belediyeden destek alınamadı. Öte yandan Newroz alanında seyyar satıcı yasağı getirildi. 7 Haziran seçimleri öncesinde Diyarbakır'da yapılan miting esnasında seyyar çay ocağının içerisinde konulan bomba patlamıştı.

İstanbul'da Newroz kutlamasının adresi belli olduİstanbul'da Newroz kutlamasının adresi belli oldu

TÜRK VE BAYDEMİR KONUŞACAK

Alanın güvenliği ise hem polis hem de Newroz organizasyonunu gerçekleştiren siyasi partiler tarafından sağlanacak. Polis, alanın çevresinde 5 kilometre çapında demir bariyerle güvenli bir alan oluşturdu. Alana girişler için sadece 5 giriş yeri oluşturulurken, bu girişlerden biri sadece protokole ayrıldı. Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Grup Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, KJA sözcüsü Ayşe Gökkan ile Diyarbakır Barış Anneleri İniyisayitifi’nin bir üyesi konuşma yapacak.

Günler öncesinden alanda nöbet tutan parti görevlilerinin her gün alanı herhangi bir saldırı ihtimaline karşı alanı kontrol etti. Bugün de polis bariyeri içinde kalan alan, önce tamamen boşaltılacak, parti görevlileri ve polisler tarafından bomba dedektörü köpekler eşliğinde arandıktan sonra sivillerin girişine açıldı. Alana giren herkes, hem polis hem de parti görevlileri tarafından ayrı ayrı üst aramasından geçirilip çantaları kontrol ediliyor. Alana bu yıl kesinlikle seyyar satıcı alınmayacak. Alana yüzbinlerce insana rahatlıkla hitap edilebilecek ses ve görüntü sistemi ayrıca 130 seyyar tuvalet ve lavabo kuruldu.

Newroz çağrılarında logolar kapatıldıNewroz çağrılarında logolar kapatıldı

Kutlamalara katılması için sadece AK Parti’ye davetiye gönderilmezken, CHP, EMEP, DSP, HAK-PAR, KDP, PAK, ÖSP Newroz’a davet edildi. KESK, Genel-İş, Türk-İş ve bileşenleri başta olmak üzere 100’den fazla sendika ve sivil toplum kuruluşuna davetiye gönderildi. Kutlamalar için ayrıca Avrupa Parlamentosu üyesi parlamenterleri, ABD Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği, Danimarka, Hollanda, Belçika, İsviçre, İsveç, Fransa, Estonya, Kanada, Yunanistan, Avusturalya, Birleşik Krallık, İtalya, Rusya, Kolombiya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Brezilya, Finlandiya elçilik ve konsolosluklarına da davetiye gönderildi. Bask ve Katalonya bölgeleri ile Fransa, İtalya ve Kolombiya’dan gelen heyet kente ulaştı.

İstanbul’da Newroz Kartal Meydanı’nda kutlanacak

Türkiye genelinde en az 30 merkezde kutlanacak olan Newroz’un İstanbul programı belli oldu. 3 ayrı ilçede Newroz kutlaması için yapılan başvurulardan Kartal Meydanı için izin çıktı. Valilik tarafından verilen iznin ardından, Kartal Meydanı’nda kutlama başlayacak. 11.00’da başlayacak olan Newroz kutlaması, saat 15.00’da son bulacak. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ile HDP Milletvekili Garo Paylan başta olmak üzere HDP MYK ve HDK YK’den de çok sayıda kişi Newroz’da yerini alacak.

Newroz kutlamasına çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti, dernek ve kuruluşun katılması bekleniyor. Kutlamada, sürpriz sanatçılar da yer alacak.

Tüm ilçelerde merkez noktalarda kaldırılacak olan araçlar ile halk Newroz alanına taşınacak. Alanda, en az 400 kişi güvenlikten sorumlu olacak.