‘Hayır’ çalışması yapan öğrencileri kaçırıp ölümde tehdit ettiler

"Hayır" çalışması yapan öğrenciler, kar maskeli kişilerce kaçırıldılar; ölümle ve tecavüzle tehdit edildiler. Öğrenciler, yaşadıklarını basın toplantısında anlattılar.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Kaçırılan ve tehdit edilen 3 genç, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde yaşadıklarını kamuoyu ile paylaşmak için basın toplantısı düzenlediler. Yasal kurumlarda siyaset yaptıklarını ve "hayır" çalışması yürüttüklerini belirten gençler kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldıklarını, kendilerine ajanlık teklif edildiğini, tecavüzle ve ölümle tehdit edildiklerini, tacize uğradıklarını ve takibin sürdüğünü anlattılar.

'GENÇLERİN KAÇIRILMASI OLAĞAN BİR DURUM MU?'

Gençler okudukları basın açıklamasında şu soruları sordular: “Böylesi sancılı bir süreçte okulundan çıkan bir liselinin evinin önünde veya Kızılay gibi şehrin merkezi olan bir yerde böyle tehditlere maruz kalması, 16-17 yaşındaki gençlerin başına silah dayanarak kaçırılması bir ‘hukuk devleti’nde yaşanması olağan bir durum mudur? Eğer bir referandum yapılacaksa, oy pusulasında yer alan bir seçeneğin propagandasını yapmak neden terörize edilmektedir?”

'TECAVÜZLE TEHDİT EDİLDİM'

Ankara’da 3 kez kaçırıldığını ve bir aydır taciz edildiğini ifade eden 17 yaşındaki liseli genç şunları anlattı:

“İlkinde evimin yokuşunda silahla tehdit edildim. İkincisinde okul yolunda önüm kesilerek arabaya bindirildim, tehditlerle, baskılarla taciz edildim. Arkadaşlarımın fotoğraflarını göstererek benim yüzümden onlara bir şey olacağını, ajanlık yapmazsam başka şeyler yaşayacağımı söylediler. Üçüncüsünde Kızılay’da yolum kesildi, silah zoruyla arabaya bindirildim. Kar maskeliydiler, yüzlerini göremedim. Gözümü bağladılar. Telefonumu kapattılar. Arabayla iki saatten fazla beni dolaştırdılar. Sonra ıssız bir yerde indirdiler. Tecavüzle tehdit ettiler. Arabaya tekrar bindirdiler ve Sıhhiye tarafından yaka paça arabadan attılar. Sürekli telefonla farklı numaralardan aranıyorum. Tehdit, taciz, küfür, hakaret… Ajanlık yapmamı, onlara bilgi aktarmamı istiyorlar. Herkese açık olan bir faaliyette benden neyin ajanlığını istediklerini de anlamış değilim. Bu tacizler bir aydır devam ediyor. Ben demokratik lise mücadelesi yürütüyorum ve ‘hayır’ mücadelesinde de aktif çalışmalarda bulunuyorum. Bu cüretin, fütursuzluğun son bulması için de hayır çıkması gerektiğine inanıyorum.”

“Ben feminist bir kadınım” diyen üniversite öğrencisi ise, “Bir gün okuluma giderken iki kişi tarafından yolum kesildi ve benimle tanışıp arkadaş olmak istediklerini söylediler. Onları reddedince beni günlerce takip ettiler. Birçok arkadaşımın başına da benzer olaylar geldiğini öğrendikten sonra fark ettim ki kimsenin bu ülkede yaşama güvencesi yok. Ajanlaştırmak istediklerini, bu yüzden tehdit ettiklerini, taciz ve tecavüzle, yaşamımızla, sevdiğimiz insanların yaşamıyla tehdit ettiklerini açıkça söylüyorlar. Bu cüreti kendi yaptıkları hukuksuzluktan alıyorlar ve bu hukuksuzluğu yasallaştırmak için bu anayasa teklifini getiriyorlar; bu nedenle buna hayır diyeceğiz” diye konuştu.

‘BİR YANDA KAÇIRMA DİĞER YANDA SEÇİLME YAŞINI DÜŞÜRDÜK PROPAGANDASI’

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, “Bu anlatılanlar, yaşananlar dünyanın en geri kalmış ülkelerinde yaşanmayacak vakalardır” derken İHD’nin avukatı Saliha Şahin şu açıklamayı yaptı: “Liseli arkadaşlar yürüttükleri mücadeleyle çok saygın bir yerde duruyorlar ama hukuksal anlamda hâlâ çocuk statüsündeler. Ama devlet alıyor, kaçırıyor ve tehdit ediyor. Bir yandan da milletvekili seçilme yaşını düşürdük diye propaganda yapıyor. Bu çok ironik bir durum.” (DUVAR)