Kayyım dengbej dinledi, özel tim halay çekti

Kayapınar'ın Kaldırım köyünde kayyım atanan belediye tarafından, 'Bir köy bin tebessüm' başlıklı dengbej etkinliği düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Kayapınar Belediyesi'ne kayyım olarak atanan kaymakam Mustafa Kılıç, 'Bir köy bin tebessüm' projesi başlattı. Kentte yok olmaya yüz tutmuş dengbej geleneği yaşatmak amacıyla yapıldığı açıklanan projede kapsamında Kürtçe ve Zazaca ezgiler söyledi.

Kaldırım köyünde başlatılan proje için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Etkinliğe katılan dengbejler köy meydanında türkü ve stranlarını söylerken, çekilen halaya damlardaki özel harekat timleri de eşlik etti.

Kaymakam Mustafa Kılıç, "Diyarbakır'a ilk geldiğimde dengbej kültürünü duymuştum zaten halk edebiyatı, halk ozanlarına hayranlığım var. Onlarla ilgili çalışmalarım da var. Bu kültürü yaşatmaya karar verdik. Köylerde de bu kültür kaybolmaya yüz tutmuştu yüz yıllardır süren geleneğin Diyarbakır'da yok olması hoş bir şey değil tabii ki. Bizde kültür müdürlüğümüzle bir çalışma yaptık, dengbejlik yapanlarla bir araya geldik. Böyle bir geleneği tekrar başlattık köy, köy geziyoruz. Akşamları evlerde bir araya geliyorlar. Güzel bir kültür yaşayacak ve devam edecek" diye konuştu. (DİYARBAKIR/DHA)