MEB'in okullarda 'evet' çağrısına tepki

Referandum programlarına öğrencilerin götürülmesine Eğitim İş Genel Başkanı Mehmet Balık tepki gösterdi: "Liselerimize siyasetin girmesi okul ortamının bozulmasına neden olacaktır."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa değişikliği için referandum tarihi yaklaşırken, bazı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, öğretmen ve öğrencilerin, siyasetçilerin programlarına katılımının sağlanması için okullara yazı gönderiyor. Geçen hafta İstanbul Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara yazı yazıp, öğretmenlere SMS gönderdi. İlçedeki okullardan 50 öğrenci 3 öğretmen ve 1 idarecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Evet mitingi'ne katılmaları istendi.

Eğitim İş (Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası) Genel Başkanı Mehmet Balık, benzer durumların arttığını söyleyerek, “Çocuklarımızın ve öğrencilerimizin siyasete bulaştırılması son derece tehlikeli bir şey. Eğer liselere siyaset girerse ortam bozulur” dedi.

'CUMHURBAŞKANI DAVET EDEBİLİR AMA...'

Balık, Cumhurbaşkanının öğrencileri etkinliklere davet edebileceğini belirtirken, bu etkinliğin siyasi propaganda amacı taşıması durumunda bunun kabul edilebilir olmadığını belirtiyor:

“Çocuklarımızın, öğrencilerimizin siyasete bulaştırılması son derece tehlikeli bir şey. Son zamanlarda ne yazık ki bu durum artarak devam etti. Öğrencileri bir araya toplayıp siyasi ve propaganda aleti yapmak çok doğru değil. Elbette Cumhurbaşkanı öğrencileri etkinliklere davet edebilir. Ama orada konuşulan konu referandum ve Evet deme yönündeyse bu doğru bir şey değil. Öğrenciler elbette istiyorsa görüşebilir. Ama Evet'i anlatmak için çocukların bir arada toplanması için velinin iznine tabi olması gerekir. Çünkü çocukları siyasetten uzak tutmak gerekiyor.”

'OKUL ORTAMININ BOZULMASINA NEDEN OLUR'

Liselere siyaset girdiği takdirde okul ortamının bozulacağını söyleyen Balık, şöyle devam etti: “ Birçok ilçelerde de buna benzer çalışmalar yürütülüyor. 18 yaşını geçmiş olan lise öğrencileri olsa bile öğretmenleri tarafından zorunlu bir şekilde böyle bir etkinliğe götürmek doğru değil. Daha önce de söyledim yine tekrarlıyorum. Bundan uzak durmak gerekiyor. Aksi takdirde okullardaki ortamın bozulmasına neden olacaktır. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Cumhurbaşkanı katıldığı bir törene tüm öğretmenleri davet edebilir. Hatta öğretmenlerin bu etkinliğe katılması için resmi yazı da çıkartabilir. Burada bir yanlışlık yok. Sorun asıl orada yapılan etkinliğin içeriği. Orada yapılan etkinliğin bir siyasi partinin lehine ya da aleyhine yapılıp yapılmadığı tarafı önemli. İşte problem burada başlıyor.”

KANUN NE DİYOR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan şu hükmü de hatırlatıyor: "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar."