Eğitim Sen'liler ilk duruşmada beraat etti

İş bırakma eylemine katılan Eğitin Sen üyelerinin yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. 46 eğitimcinin beraat etmesine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Narlıdere ilçesinde, 2015 yılındaki iş bırakma eylemine katılan, eğitimcilerin yargılandığı davanın ilk duruşmasında karar açıklandı. 3 yıla kadar hapis cezası istenen 46 eğitimci beraat etti.

29 Aralık 2015'teki iş bırakma eylemine katılan Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube üyesi 46 eğitimcinin yargılandığı davanın ilk duruşması, İzmir 24'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 46 eğitimci ile avukatları katıldı. Sanık sayısının çok olmasından dolayı duruşma İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin salonunda yapıldı.

'DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANDIK'

İfadeleri alınan 46 kişi, suçlamaları kabul etmedi. Eğitimciler, "Demokratik hakkımızı kullandık. Sendikal haklarımız elimizden alınmaması için iş bırakma eylemi yaptık. Bunun suç olmaması gerekir. Beraatimizi talep ediyoruz" dedi.

Avukatlar, iş bırakma eyleminin yaşandığı tarihte yürürlükte olmayan bir genelge ile kamu çalışanlarının cezalandırıldığını ve Anayasa'nın 90'ıncı maddesine ve uluslararası sözleşmelere göre sendikanın eylem örgütlemesinin engellenmesinin hukuka uygun olmadığını savundu.

'SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜK YOK EDİLMEK İSTENİYOR'

Avukatlar "KESK üyesi kamu emekçileri bir taraftan idari yönden diğer taraftan da adli yönden baskılanmaya çalışılmıştır. Bunların hiçbiri hukuken doğru kabul edilebilecek uygulamalar değil. Sendikal örgütlülük yok edilmek isteniyor. Ortada herhangi bir suç yok. Bu nedenle müvekkillerimizin beraatini talep ediyoruz" dedi.

Hakim, toplanan delillere göre sanıkların olay günü demokratik haklarını kullandıklarını ve suç unsuru oluşmadığını belirtip, tümünün beraatine karar verdi. Beraat eden eğitimciler, karar sonrası adliye önünde zafer işareti yapıp, fotoğraf çektirdi.

Ne olmuştu?

Narlıdere'de 29 Aralık 2015 tarihinde, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) çağrısıyla iş bırakma eylemine katıldıkları belirtilen 46 eğitimci hakkında polis işlem yaptı.

Cumhuriyet Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Bu karara İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü itiraz etti. Kararı kaldıran, İzmir 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi, savcının görüşünün aksine iş bırakmayı sendikal eylem olarak değerlendirmedi. Mahkemenin kararında, "Şüphelilerin eylemlerinin demokratik sendikal hakkın kullanılmasından ziyade teröre karşı yapılan operasyonları karartmak, kötülemek suretiyle protesto mahiyetinde basın açıklaması şeklinde olduğu" ifadesine yer verildi.

Bu kararın ardından Cumhuriyet Savcısı Emin Ekmekcioğlu tarafından hazırlanan iddianame ile Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube üyesi 46 eğitimci hakkında, "Kamu kurumu faaliyetini hukuka aykırı bir davranışla engellemek" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (İZMİR/DHA)