'FETÖ’cü hâkim-savcılara özel düzenleme talebi

'FETÖ' suçlamasıyla ihraç edilen ve tutuklanan hâkim ve savcılar hakkında iddianameler beklenirken, AK Parti milletvekili Ahmet İyimaya, en ağır ceza için yasa değişikliği istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinden Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, 'FETÖ' ile suçlanan yargı mensuplarının en ağır şekilde cezalandırılması için anayasanın 38. maddesinde ek bir düzenleme yapılması önerisinde bulundu.

İyimaya, 18 maddelik anayasa değişikliği teklifiyle ilgili, “Anayasa Değişikliği Ekseninde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” başlıklı makale kaleme aldı. Sisteme dair itirazlara cevap verilen makalede yargı sistemindeki değişikliklere özel bölüm ayrıldı.

Cumhurbaşkanının, Anayasa Mahkemesi ile Hakim Savcılar Kurulu’na üye atamasının yargı bağımsızlığını göçerttiği, güçler birliğine yol açtığı itirazlarını 'ölçüsüz bir abartı' olarak nitelendiren İyimaya, yeterlik kriterleri anayasaca belirlenmiş tanımlı kişilerin atanmasının yürürlükteki anayasada da var olduğunu, yeni üretilmiş bir yetki niteliğinde bulunmadığını öne sürdü.

2 BİNİN ÜZERİNDE TUTUKLU VAR

İyimaya makalesinde “FETÖ yapılanmasının Türk yargısına yaşattığı bir büyük felaketten çıkarılan acı ders bağlamında, anayasamızın 38. maddesine özel bir norm sevk etmenin zorunluluğuna şiddetle inanmaktayım” diyerek bir değişiklik önerisinde bulundu.

Suç ve cezalara ilişkin esasları düzenleyen anayasanın 38. maddesine İyimaya’nın eklenmesini istediği bölüm şöyle:

“Yargı yetkisini adalet amacı dışında, özellikle erklerden birini düşürmeye veya etkisiz kılmaya yönelik olarak kullanılması suçu, en ağır yaptırım ekseninde kanunla düzenlenir.”

İyimaya, bu tür bir anayasal yaptırımın, adil yargılama, hukukun üstünlüğü ve yargıyı kendi bünyesinde gelişen tehlikelere karşı koruması açısından çok önemli olduğunu savundu.

FETÖ ilişkisi gerekçesiyle ihraç edilen hakim ve savcı sayısı 4 bini geçti. 2 binin üzerinde hakim ve savcı tutuklu.