Kamil Başoğlu: FETÖ'cü askerlerin darbe yapabileceklerini düşünmemiştik

Darbe girişimi sırasında kaçırılan emekli Orgeneral Kamil Başoğlu, mahkemede dinledi. TSK içerisindeki "FETÖ"cü askerlerin bilindiğini söyleyen Başoğlu, "Ama darbe yapabileceklerini düşünmemiştik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olan Orgeneral Kamil Başoğlu'nun kaçırılmasıyla ilgili davaya bugün devam edildi.

Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya emekli Orgeneral Kamil Başoşlu, müşteki sıfatıyla katıldı.

"Genelkurmay Başkanı konutunda sizi bekliyor" denilerek çağrıldığını aktaran Başoğlu, “Üstümün müsait olmadığını, bu şekilde karşısına çıkmanın doğru olmayacağını, üzerimi değiştirmek için beklemelerini istedim. Bunun üzerine ses tonu sertleşti" dedi.

"Komutanım emir böyle, işimizi zorlaştırmayın" diyen iki askerin koluna girerek kendisini aşağıya indirdiğini söyleyen Başoğlu, "Bu yaşadıklarımızın darbenin bir parçası olduğunu o esnada anlayamadım. Aşağı geldiğimizde büyük bir ambulans vardı. Arka kısmına beni oturttuklarında elimi uzatmamı istediler. Arkadan elimi bağladılar, gözlüğümü aldılar. Başıma da bir bez parçası bağladılar" şeklinde konuştu.

Akıncı Üssü'ne götürüldüğünü dile getiren Başoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi ile mahzende tutulduklarını ifade etti.

'YAŞ'TA İHRAÇ EDİLECEKLERDİ'

TSK'de "FETÖ" üyeleri olduğuna dair bilgi geldiğini kaydeden Başoğlu, bu askerlerin darbe yapmaya kalkışacaklarını düşünmediklerini belirtti.

Başoğlu, “Orgenerallere verilen anketlerde, terfi sıralamasına o isimleri koymamıştık. Bunların FETÖ’cü olduğunu biliyorduk ama darbe yapabileceklerini düşünmemiştik. Generaller ve albaylar hakkında bana bilgi gelmişti. Biz de bunlara anketlerde yer vermeyerek eleyecektik. Darbe girişimi olmasaydı Ağustos'taki YAŞ’ta bunlar ihraç edilecekti” ifadelerini kullandı.

2021'DE GENELKURMAY BAŞKANI OLACAKTI

Orgeneral Kamil Başoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasında yapılan YAŞ toplantısından önce istifasını sunmuştu. Emekliye ayrılan Başoğlu, 2014 yılında alınan YAŞ kararları doğrultusunda, teamüllere göre 2021'de Genelkurmay Başkanı olacaktı. (HABER MERKEZİ)