CHP'den sandık güvenliği için yeni önlemler

CHP referandumda sandık güvenliği için 300 bin kişiyle sahada olacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, bu seçimde sandık görevlilerinin yanı sıra kat ve okul görevlilerinin olacağını belirtirken "Hepsini de eğitimden geçirdik" dedi. Bingöl, son seçimde sandığa sahip çıkmayan 2800 kişiye bu kez görev vermediklerini de belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye 16 Nisan’da “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adıyla getirilen 18 maddelik anayasa değişikliği için sandık başında olacak. Kritik oylama öncesi seçim ve sandık güvenliği için de hazırlıklar tamamlandı.

300 binin üzerinde görevliyle sandık başında olacaklarını anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, “Ne tedbir gerekiyorsa aldık. Tek talebimiz sandığa gidilip gönül rahatlığı ile oy kullanılması. CHP o oyların ve sandıkların güvencesi olacak” dedi.

CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl seçim ve sandık güvenliğiyle ilgili çalışmaların ayrıntısını Gazete Duvar’a anlattı.

TÜM SANDIKLARA ÜYE VERDİK: Daha referandum gündemde yokken aylar öncesinden sandık çevre sorumluları, mahalle sorumluları belirledik. Bu referandum sürecinde büyük fayda sağladı. Sandıkların tamamında sandık görevlilerimiz var. Kat görevlilerimiz var. Okul görevlilerimiz var. Hepsi eğitimden geçirildi. Hastalık, ulaşım gibi nedenlerle bir eksiğimiz olursa bu duruma karşı da hazırlıklıyız, yedek üyeler, müşahitlerle bu eksikler de hemen kapatılacak.

SANDIĞI BOŞ BIRAKANLARA GÖREV YOK: Daha önceki seçimlerde eksikleri tespit ettik. Sandıklarda boşluğa yol açan, göreve gitmeyen veya ıslak imzalı tutanakları teslim etmeyen yaklaşık 2800 kişiyi belirleyip onlara görev vermedik hatta tamamını parti üyeliğinden çıkardık.

İKİ TUTANAK ALINIRSA KİMSE HİLE YAPAMAZ: Sandık görevlisi ve müşahitler sabahın erken saatlerinden itibaren görevinin başında olup sonuna kadar sandık başında olmalı. Oy sayımı bittikten sonra ıslak imzalı sayım döküm tutanağını almak şart. Bu arada oylar sayılırken tutulan çetele belgesinde de kaydırma olmamasına dikkat edilmeli. Sandık tutanakları ilçe seçim kurullarında birleştirme tutanağına geçirilirken de ayrıca dikkat edilmeli. Ve bu birleştirme tutanakları sonuna kadar izlenip ıslak imzalı tutanak olarak alınmalı. Eğer bu iki tutanak elimizde olursa ne yaparlarsa yapsınlar bir usulsüzlük mümkün değil. Bilgisayar hilesi iddiaları da elimizde 5 kişinin imzaladığı bu yasal evraklar olduğu sürece mümkün olamaz. Bir olumsuzluk durumunda bunları alıp YSK ile karşılaştırıp anında itiraz edebiliriz.

HUKUK ÇÖZÜM MERKEZİ: Sandık görevlilerimizin yanı sıra hukukçularımız da var. Hem genel merkez hem il ve ilçelerde gönüllü, partili avukatlar görev yapacak. Bunların olmadığı yerlere de merkezden hukukçular görevlendirdik. Hukukçular bir olumsuzluk durumunda derhal müdahil olacak. Tutanaklar tutulup hem YSK’ya hem de bize iletilecek.

YURT DIŞI OYLARDA USULSÜZLÜKLER SAVCILIKTA: Yurt dışında sandık örgütlenmemiz yüzde 99.7 oldu. Ortaya çıkan tüm usulsüzlükleri bizim arkadaşlarımız tespit etti. Bazı usulsüzlüklerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunduk.

Engelli ya da hasta seçmenleri sandığa taşımak için organizasyonumuz var. Talep edenler il-ilçe başkanlıklarımıza başvuru yaptığında mutlaka evlerinden alınıp sandığa götürülüp yeniden evlerine bırakılacaklar.

O OYLARI KORUMAK BOYNUMUZUN BORCU: Sandıklardan çıkan oyun rengi ne olursa olsun biz orada nitelikli bir şekilde sadece bir olumsuzluğa meydan vermeyecek şekilde o oyların sayılmasını istiyoruz. Biz ne yapmamız gerekiyorsa son ana kadar takipte olacağız. Bunun için her türlü tedbiri aldık. Önemli olan sadece seçmenin sandığa gitmesi. Tek talebimiz yurttaşlık biliciyle sandıklara gidilip gönül rahatlığı ile oyların kullanılması. Bir yurttaşlık bilinciyle bu sorumluluğu yerine getiren seçmenin oylarını korumak da CHP’nin boynunun borcudur. Bu anlamda CHP tüm oyların güvencesidir.

HİLE ALGISI SANDIKTAN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN: “Benim bir oyum var kullansam ne olacak?” “Biz ne yaparsak yapalım, hile yapılacak” algısını büyüterek seçmeni sandıktan uzaklaştırmaya dönük çabalar var. Buna izin vermemek gerek. Her oy büyük değer taşıyor.