Avukat Kavili Venedik raporunda: Hayret verici
Venedik Komisyonu Türkiye'ye dair Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görevleri, yeterliliği ve işleyişi hakkında rapor hazırladı. Raporda, avukat Ömer Kavili'nin mahkeme kararıyla müvekillerini savunmasının engellenmesi 'hayret verici' olarak niteledi.
DUVAR - Avukat Hakları Grubu'nun kurucusu avukat Ömer Kavili'nin 2014 ve 2016'da mahkemenin verdiği kararla müvekillerini savunmasının engellenmesi Venedik Komisyonu'nun Türkiye'ye dair hazırladığı Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görevleri, yeterliliği ve işleyişi hakkındaki raporda yer aldı. Rapordu bu kararı 'hayret verici' diye niteledi. Kavili, hakkında buna benzer 3 soruşturmanın açıldığını fakat kendisini bu ana kadar hiç kimsenin ifade vermeye çağırmadığını söylüyor.
'TEK BİR ARGUMAN YOK'
Venedik Raporu'nda Kavili'nin müvekillerini savunmasına yönelik engellemeler eleştirilirken şöyle denildi: “Böylesine şiddetli bir hüküm vermek için tek bir argüman yok. Hükümet iki dosyanın Ömer Kavili'ye yönelik olduğunu söylüyor. Dosyalarda herhangi bir gönderme delil veya karine yok” ifadeleri yer aldı.
KAVİLİ NELER YAŞANDIĞINI ANLATTI
Eleştiriye konu karara ilişkin avukat Kavili, 2014’te müvekili aleyhindeki delil klasörünü görüp incelemek istediğini, Sulh Ceza Hakimliği’nde kendisine dosyada gizlilik kararı olduğu için bunun mümkün olmadığının belirtildiğini söylüyor. Daha sonra Kavili, hakkında soruşturma açıldığını aktarıyor:"Hakimliğe gizlilik kararı var diyerek benim talebimi ret mi ediyorsunuz dedim. Evet reddediyorum diye cevap verdi. Ben de hakimliğe o zaman reddettiğinizi, benim talep ettiğimi ve sizin de reddettiğinizi ara karar olarak zabta yazmanızı istiyorum dedim.
“Bana gizlilik kararı olduğunu söyleyip, bu kararı ret mi ettiğimi sordular. Ben de 'evet reddediyorum' diyerek zorla yazdırdım. 'Avukatın delili görmek isteği talebinin reddine karar verildi' diye tutanağa geçirdiler. Ben de gizlilik kararının benimle ilgili olduğunu söyledim. 'Müvekille ilgili gizlilik kararı yok o zaman şüpheli kendi aleyhindeki delili göstermenizi istiyor' dedim. Daha sonra hakkımda, 'Konuşturulacak olan militanı susturmak suretiyle örgüte yardım yataklık yapmaktan' suç duyurusunda bulundular. Bunun gibi hakkımda 3 tane soruşturma açılmış. Bunlardan bir tanesi 2014 yılında başlamış ama beni hiç ifadeye çağıran olmadı.”
'TATMİN EDİCİ DEĞİL'
5 müvekiliyle ilgili ifadeye hazır olmak için savcılığa gittiğini, savcılıktan kendisine, 'Sizin hakkınızda yasaklılık kararı var' denildiğini aktaran Kavili, bu yüzden müvekillerini savunamadığını ifade ediyor. Konuyu Barolar Birliği'ne bildirdiğini aktaran Kavili şöyle devam ediyor:
"Konuyu Barolar Birliği'ne bildirdikten sonra, onlar durumu Avrupa Barolar Birliği'ne ve Venedik Komisyonu'na aktardı. Venedik Komisyonu'da bunu hükümete eleştiri olarak yöneltti. Hükümet benim hakkımda bir yasaklama kararı bulunduğunu ve bu kararın da haklı olduğunu söyledi. Hükümet, kararın haklı olduğunu söyleyince Venedik Komisyonu bu konuda belge istedi ama hükümet belge ibraz edememiş. Peki açıklama yapın deyince de 'avukatın kendi şahsındaki soruşturma nedeniyle bu yasaklama kararı mahkemelerimiz tarafından verildi' denilerek bir cümle söylediler. Ama bu tatmin edici değil çünkü benim yasaklanma nedenimin o Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgu sırasında delilleri görmek için beni örgüte yardım ve yataklıkla suçladı.”