İzmir'de AK Parti kutlaması: Hayırcılar da kazanmış gibi

İzmir’de AK Partililer referandum sonucunu kutladı. Kutlamada 'Evet'lerin beklenenin altında kaldığı ve MHP’nin katkısının çok zayıf olduğu ortak düşünceydi.

Google Haberlere Abone ol

Oğulcan Bakiler

İZMİR - Referandumda ‘Evet’ sonucunun çıkmasının ardından İzmir’deki AK Partili seçmenler kutlama için Bayraklı’daki il binasının bahçesinde toplandı. Bahçede, AK Parti’de her seçimden sonra konuşma yapılan ‘geleneksel’ balkon ve sonuçların takip edilmesi için sinevizyon kuruldu. Kutlamaya gelen AK Partililerle, Başbakan Binali Yıldırım’ın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Evet’ sonucunu ilan ettikleri ilk dakikalarda konuştuk.

'HAYIR DA KAZANMIŞ GİBİ HİSSETTİK'

19 yaşındaki Olgun, “MHP’nin hiçbir katkısı olmadı, Bahçeli sadece kendisini sağlama aldı” derken referandum sonucunun “sadece Tayyip Erdoğan'ın başarısı” olduğunu söylüyor. ‘Evet’ oy oranını nasıl karşıladığını soruyorum, “ATV’de ilk başta ‘Evet’ yüzde 60’ları geçiyordu, sonra herkes şaşırdı, 51’de kaldık. Sonuç yarı yarıya gibi, ‘Hayır’ da kazanmış gibi hissettik” diye yanıtlıyor.

48 yaşındaki Yılmaz bey, ‘açık ara’ bir sonuç beklediklerini ancak “MHP’deki bazı kesimlerden dolayı istedikleri oyu alamadıklarını” ifade ediyor. O anda CHP’nin sonuçlara itiraz edeceğini açıkladığı haberi yayılmaya başlıyor alanda. Yılmaz Bey, “CHP her seçimden sonra yapıyor bunu, hiçbir şey de değişmiyor, inandırıcı değil” diyor. Havai fişek gösterisi başlıyor, bir yandan müzik de devam ediyor. İnsanların arasında dolaşarak soru sormak çok zorlaşıyor.

'MUHALEFETİ DE DİKKATE AL'

Mustafa Pınar, 64 yaşında: “Evet diyenler de hayır diyenler de bu milletin evladı. İnsanlar sadece bir tercih yaptı. Anayasayı değiştirme hakkını verdik ama şunu da söyledik bence: Muhalefetin de görüşlerini de dikkate al. Çok sert bir kampanya geçti çünkü.”

‘Sonuçtan memnun musunuz?’ sorusuna, “Referandum öncesinde açık ara fark gösteren anketler vardı, hiç inanmadım, biz halkın içinde olduğumuz için biliyorduk bu sonucu” diye yanıt veriyor.

'MHP'NİN SONUCA ETKİSİ NE OLDU?'

“MHP’de Bahçeli’yi destekleyenler arasında bile hayır diyenler oldu, beklediğimiz katkıyı göremedik. Yine de sağ olsunlar” diye yanıtlıyor Mustafa Bey. İsmini vermek istemeyen bir kadın ise, “Bence MHP’nin yarısı bile yok bu sonuçlarda” diyor. “Yine de anketlere inanmadım, daha yüksek bir ‘Evet’ beklentim yoktu, çevremde böyle gözlemlemiştim” diye ekliyor. İktidardan beklentisinin ise, anayasada daha köklü bir değişiklik olduğunu belirtiyor.

Başbakan’ın konuşmasına başlamasıyla herkes alandaki ekranların önünde toplanıyor. Yıldırım konuşmasına, “Bilmeyen öğrensin, duymayan duysun, kardeşiz, tek vücut tek bir milletiz. Hainler, aklına koysun. Kardeşiz. Tek vücut, tek bir milletiz” diye başlıyor.

'HAYIRCILAR DA İKNA OLACAK'

Alandakilere, Başbakanın konuşmasındaki ‘kardeşlik vurgusunu’ soruyorum. 56 yaşındaki Aziz Bey, “Kampanya bitti artık, muhalefetle ilişkilerin de yumuşaması lazım” diyor. “Ben yüzde 60 bekliyordum ama AK Parti’nin Suriyeli politikası MHP’lileri böldü. FETÖ de engelledi tabii ‘Evet’i” diye ekliyor.

Kutlamaya kemanıyla gelen müzisyen Necat Özsarman, “Başbakanın konuşmasını ben yumuşama olarak algılamıyorum. Aksine hükümetin hayırcıları da ikna edilebileceğini anladım o konuşmadan. Eğer Erdoğan bu değişiklikleri gerçekleştirirse onlar da ikna olur” diyor. ‘Evet’ oy oranından memnun olup olmadığını sorduğumuzda ise, “Hayırcılar, yalanlarla dolanlarla bu kadar oy aldı. ‘Osmanlıya döneceğiz’ ‘Sülalesi iktidara gelecek’ gibi yalanlarla yüzde 50 oy aldılar. Bence bu oy oranının çıkması da imkansızdı ama oldu. Zaten MHP bölünmüş olduğu için kampanyada zayıf kalacaklarını biliyorduk, bu sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısı”.

Alandan çıkarken, üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resminin olduğu atkıları satan İbrahim Bey’le tanışıyorum; “Sonuç Erdoğan’ın başarısı. Ama mesela İzmir’de kötü bir sonuç oldu. Daha yüksek bir oran bekliyorduk, Kürtler çok fire verdi. MHP’nin de kampanyada zayıf kalması buna yol açtı” diyor, bir yandan da soru sorarak ‘pazarını’ engellediğimiz için kutlamaya gelen AK Partililer yandaki tezgâhtan atkı satın alıyor.