Duvar Arkası: AK Parti'de 'hatalar' konuşuluyor!
AK Parti referandumdan bu yana 'muhasebe' yapıyor... Peki en çok hangi konularda iç eleştiriler var, bundan sonrası için nelerin 'yapılmaması' gerektiği vurgulanıyor? Hepsi Duvar Arkası'nda...
AK PARTİ KULİSLERİNDE KONUŞULANLAR
Referandumda alınan 'bıçak sırtı' sonuç AK Parti'de 'neden' sorgulaması başlattı. Konuşulanlardan Duvar Arkası okurlarına özel bir derleme hazırladık:
FAZLA GÖRÜNÜR OLMAK YIPRATTI
Geçtiğimiz hafta boyunca referandumun sonuçlarını tartışan iktidar partisi, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde neden kaybettiği sorusuna yanıt aradı. ‘Çok görünür olmak seçmeni rahatsız etti’ yorumu, partide kabul gördü. Özellikle referanduma kısa süre kala çıkardığı “Sol Siyaset… FETÖ İlişkileri” adlı kitabıyla hem İstanbul hem de Ankara’da neredeyse tüm bilbordlarda boy gösteren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in bu taktiğinin geri teptiği de konuşuluyor.
'HASSAS' BİR KAMPANYA YÜRÜTÜLEMEDİ
Tüm seçimlerde olduğu gibi bu referandumda da AK Partili belediyeler sayesinde ‘açık hava reklamlarında’ iktidar partisinin ezici bir üstünlüğü vardı. Bu kez fazla görünür olmak bize zarar verdi diyen AK Partililer şu yorumu da yapıyorlar, ‘toplumun bir kesiminin ikna olmakta zorlandığı bu değişiklikle ilgili belli ki daha hassas bir kampanya yürütmeliydik.”
'SONRADAN AK PARTİLİ OLANLAR...'
AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan değerlendirmelerde isimleri çok sık anılan bazı gazeteci ve yorumcuların oy kaybından sorumlu tutulması dikkat çekiyor. ‘AK Parti’ye sonradan eklemlenen, partinin kurucularından dahi daha cevval görünen ve kişisel çıkarları için her şeyi yapabilecek yapıda oldukları’ bizzat tecrübeli AK Partililer tarafından dile getirilen bu isimlerin, partiyi ve siyaseti dizayn etmeye soyunmasına izin verilmemesi gerektiği ifade ediliyor.
KİŞİLER ÖNE ÇIKTI
“Kabinede kimler gidecek, kimler kalacak?” sorusunu yönelttiğimiz isimler, AK Parti’yi ilk yıllarında güçlü kılan en önemli özelliğinin, ‘genel merkezi, hükümetin gerisinde değil önünde konumlayan’ anlayış olduğunu söylüyorlar. Bu anlayışın 2007 yılından sonra hızlı biçimde tersine döndüğünü ifade eden tecrübeli AK Partililer, “kişilerin partinin önüne geçmesi süreci de böyle başladı. Bizim için kabinede kimin kalıp kimin gittiğinden daha önemli olan hizmettir” yorumunu yapıyorlar.
'MUHALEFETİ KENDİMİZ GÜÇLENDİRDİK'
‘Hayır’ oylarının AK Parti’de yarattığı kaygıyı kimse gizlemiyor. “Kendi elimizle muhalefeti birleştirip güçlendirdik” diyen partililer 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’ın karşısına güçlü bir aday çıkması durumunda işlerinin zor olduğunu ima ediyorlar.
ERDOĞAN'I ELEŞTİRİYE CESARET YOK
AK Partili eski bir bakana, partililerin son zamanlarda sıkça dile getirdiği, “Reis’i çok seviyoruz ama çevresinde AK Parti’nin ruhuna uymayan isimler var, onlardan kurtulmamız gerek” ifadesini hatırlattığımızda şu yanıtı aldık, “Orası öyle de artık kimse Erdoğan’ın yakın çevresindekileri eleştirmeye cesaret edemiyor!” Konuştuğumuz isim, sandıktan çıkan sonuçta bu durumun da payı olduğunu söyledi.