Kamuran Yüksek: Avrupa tutum almalı
DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve HDP heyeti AKPM’de basın toplantısı düzenledi. Yarın da AKPM’de Türkiye ile ilişkiler ele alınacak.
DİYARBAKIR - Türkiye ile ilişkilerini yarın genel kurulda masaya yatırmaya hazırlanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyet, basın toplantısı düzenledi. “Hileli ve Meşru Olmayan 16 Nisan Referandumu” başlığı ile yapılan basın toplantısına Kamuran Yüksek, HDP ve Türkiye’nin AKPM resmi heyet üyeleri Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Hişyar Özsoy ile HDP’nin Avrupa Konseyi Temsilcisi Fayık Yağızay katıldı.
‘REFERANDUM ADİL KOŞULLARDA YAPILMADI’
DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, referandum arifesinde HDP’nin eş genel başkan ve vekillerinden, belediye eşbaşkanlarına kadar çok sayıda kişinin tutuklandığına dikkati çekti. Yüksek, Türkiye’nin “Demokrasi mi diktatörlük mü” noktasında bir yol ayrımına geldiğini, Avrupa Konseyi ve AB başta olmak üzere Avrupa demokratik kurumlarının bu konuda tutum almaları gerektiğini söyledi.
Yüksek, basın toplantısında, referandumun adil olmayan koşullarda yapıldığını ve oylama sürecinde ise çok yoğun baskı ve hilelerin yapıldığını söyledi. Türkiye toplumunun yarısından fazlasının 'hayır' oyu kullandığını, ancak YSK eliyle masa başında referandumun kazanılmaya çalışıldığını belirten Yüksek, “Toplum ve bizler buna itiraz ettik, halkların sokakta protesto gösterileri halen devam ediyor. Siyasi, hukuki ve diplomasi alanında da çalışarak halkın iradesinin tecelli etmesi için çabalarımız sürecek. Uluslararası kamuoyu da referandum sonuçlarını şaibeli gördü, AGİT raporu bu durumda çok önemlidir” dedi.
‘TÜRKİYE GÖZLEM SÜRECİNE ALINMALI’
Referandum da Kürt illerindeki baskılar ve seçim hileleri yapıldığını öne süren Yüksek, Kürtlerin yaşadıkları bütün kentlerde büyük çoğunlukla "hayır" yönünde oy kullandığını vurguladı. Avrupa Konseyi’nden Türkiye’nin gözlem sürecine alınması yönünde yapılacak oylamanın önemli olduğunu savunan Yüksek, “AKP hükümeti demokrasi değerlerinden uzaklaşmış, iç hukuk ve uluslararası hukuku tanımamaktadır. Buna karşılık Türkiye toplumunun AKP hükümeti uygulamalarından korunabilmesi için mutlaka gözlem sürecine alınması gerekir” ifadelerini kullandı.
AKPM'deki tartışma oturumunun sonunda, başta Kürt sorununun kalıcı ve barışçıl çözümü olmak üzere Türkiye’deki genel insan hakları ve demokrasi sorunlarını kapsayan rapor üzerine oylama yapılacak. Oylama sonucu Ankara’nın "monitoring" sürecine dahil edilmesi; BM, AGİT ve AB gibi kurumların Türkiye’ye dair alacakları kararların emsal teşkil ederek referans gösterilmesi bekleniyor. (DUVAR)