Ankara Barosu: 'Çocuk bakana yapılan istismar'

23 Nisan'da bir günlüğüne bakan koltuğuna oturan çocukla ilgili Ankara Barosu açıklama yaptı. Baro, vakayı çocuk istismarı olarak nitelendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı programı çerçevesinde sembolik olarak bakan koltuğuna oturan çocuğun konuşmasında FETÖ'yü anımsatacak etkiler olduğu iddia edilmişti. Metni hazırlayan öğretmenin açığa alınmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi çocukların okuduğu metinlerin başkaları tarafından hazırlanmasına tepki gösterdi. Merkez tarafından yapılan açıklamada “Bu olay nezdinde çocukların kendi görüşlerini açıklayamadıkları ve kendilerine okutulan bu metinlerde karar alma sürecine dahil edilmedikleri açıkça anlaşılmaktadır” denildi.

'ÇOCUĞUN ÜSTÜN MENFAATLERİ GÖZETİLMELİ' 

Sosyal medya üzerinden çocuk hakkında yapılan yorumların ve konuşma yaptığı sırada çekilen fotoğrafının altına yazılanların olayı vahim bir hale getirdiği belirtilen açıklamada metnin içeriğinde suç unsuru varsa adli makamlarca incelenmesi gerektiği ve bunun da çocuğun üstün menfaatleri gözetilerek yapılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada sürecin bu şekilde işletilmediği ve konuşmayı yapan çocuğun teşhir edilmesine engel olunamadığı belirtildi. Açıklamanın devamı şu şekilde:

“ Bu durum, çok açık bir çocuk istismarıdır ve bu konuda sorumluluğu olan tüm yetkililer hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmalıdır. Yine her 23 Nisan'da yapılan bu uygulamanın, benzer sorunların bir daha yaşanmaması için kaldırılması; yapılacaksa çocukların kendi duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebilecekleri programların, yine çocukların programın yapılıp yapılmaması da dahil hazırlık sürecinin her aşamasında karar süreçlerine katılabileceği ortamların yaratılması daha uygun olacaktır.” (DUVAR)