15 Temmuz çatı davası başladı

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmaydaki 221 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. 'Yurtta Sulh Konseyi' üyesi oldukları belirtilen sanıklar mahkemeye, dışarda toplanan kalabalığın önünden geçirilerek alındı. Sanıkların üzerine idam urganı atıldı. Darbe girişiminin askeri kanadının 1 numaralı ismi olduğunu belirtilen Akın Öztürk, adresiyle ilgili soruya, "Tutukluyum, bilmiyorum" yanıtını verdi. "Oğlumun katillerini öldürün" diye bağıran bir müşteki yakını ise salondan çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimini organize ettikleri belirtilen ve aralarında eski generaller Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli ile Ali Kalyoncu’nun da bulunduğu 38 kişilik 'Yurtta Sulh Konseyi’ üyeleriyle birlikte 221 sanık 'FETÖ Genelkurmay çatı davası'yla bugün ilk kez hakim karşısına çıkarıldı. Mahkemeye getirilirken sanıkların üzerine urgan fırlatılarak, "İdam isteriz, Vatan hainleri, FETÖ'nün uşakları' sloganları atıldı.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bir numaralı sanığı Yurtta Sulh Konseyi yöneticisi olduğu iddia edilen Akın Öztürk. Sanıklar, cezaevi kampüsü içinde oluşturulan adliye binasına; her birinin yanında iki askerle birlikte yürütülerek salona getirildi.

GAZETECİLERE KOLAYLIK

Yürüyüş planlaması kapsamında Yurtta Sulh Konseyinin yöneticilerinden olduğu ileri sürülen eski YAŞ üyesi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ilk sırada getirildi. Öztürk, diğer sanıklarla birlikte elleri kelepçeli yürütüldü. Sanıkların salona getirilmesi esnasında gazetecilerin görüntü alması için özel bir düzenleme yapıldı.  Basın mensuplarının görüntü alabilmesi için sanıklar önlerinden geçirildi.

Akın Öztürk: 15 Temmuz gecesi komik durumdaydımAkın Öztürk: 15 Temmuz gecesi komik durumdaydım

ÖZTÜRK: ADRESİ BİLMİYORUM

Darbe girişiminin askeri kanadının bir numarası olduğu iddia edilen Hava Kuvvetleri eski Komutanı Akın Öztürk, kimlik tespiti sırasında 2 çocuğu olduğunu belirterek, "Adresi bilmiyorum. Tutukluyum" dedi.

ANNENİN FERYADI

Kimlik tespiti sırasında, 15 Temmuz’da yaşamını yitiren Mucip Arıkan’ın annesi Saliha Arıkan, "Oğlumun katillerini öldürün. Yavrumu bana verin" diyerek, bağırdı. Arıkan’ın sanıklara yönelik bağırmayı sürdürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, duruşmaya engel olduğu gerekçesiyle Arıkan'ın salondan çıkartılmasını istedi.

Akın Öztürk'ün üzerine idam urganı atıldı.

Akın Öztürk'ün üzerine idam urganı atıldı.

YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

’FETÖ Genelkurmay çatı davası’ sanıkları hakkında ’Anayasayı ihlal’, ’Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırma girişiminde bulunma’, ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ’Silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak’ suçlamalarının yanı sıra darbe girişimi kapsamında ülke genelinde işlenen ’Cumhurbaşkanına suikast’, ’250 kişiyi şehit etme’, ’2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs etme’ ve ’Üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama’ suçlamalarından da şehit ve mağdur sayısınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanacak.

Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili hazırlanan Genelkurmay çatı iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’Mağdur-müşteki’, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise ’Mağdur’ olarak yer alıyor.

UÇUŞA YASAK ALAN

Yaklaşık bir ay sürmesi beklenen çatı davanın ilk duruşması için Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Cezaevi yerleşkesi ve çevresinde, uçuşa yasak alan uygulaması sürecek.

Uçaksavarlar, tam dolum halinde tutulacak. Keskin nişancı sayısı artırılacak. Dava boyunca cezaevi kampüsünde jandarma komando ve cezaevi personelinden oluşan bin 500 kişilik ekip görev yapacak.

(DHA)