Kurucusu Zaza Halk Partisi'ni anlattı
Zaza Halk Partisi Kurucu Genel Sekreteri Mehmet Ali Şenel, Zaza dili ve kültürünü yaşatmak amacıyla kuracakları partinin tüm siyasi oluşumlara eşit mesafede olacağını söyledi. Şenel, Zazalar için talep ettikleri her şeyi tüm Türkiye halkları için de istediklerini ifade etti.
ANKARA - Zaza Halk Partisi kurmak için başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Hafta sonu Kurucular Kurulu toplantısında son durum ele alınacak. Partinin kuruluş dilekçesinin 29 ya da 30 Mayıs'ta İçişleri Bakanlığı'na verilmesi bekleniyor. Kuruluş onayının çıkmasının ardından partinin ülke genelinde örgütlenmesine başlanacak.
Partinin kurucu Genel Sekreteri Mehmet Ali Şenel, çalışmalarla ilgili Gazete Duvar'a konuştu. Zaza dili ve kültürünü yaşatmak için siyasi bir örgütlülüğe ihtiyaç duyduklarını ve parti kurma sürecine girdiklerini anlatan Şenel şunları söyledi:
"Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Zazalar, geçmişte bazı medeniyetlere de ev sahipliği yapmış köklü bir halktır. Bugün Türkiye'de Zaza nüfusu yaklaşık 6-8 milyon. Yok olmaya giden bir dilimiz var. Hatta bu dili konuşan son kuşak olduğumuzu söyleyebiliriz. Çocuklarımız Zazaca bilmiyor. Bu medeniyet ve kültürün kaybolmasını istemiyoruz. Nasıl bir canlı yok olmasın diyorsak kültür de yok olmamalı."
'TÜRKİYE PARTİSİ OLACAĞIZ'
Parti adındaki "Zaza" vurgusunu bir farkındalık yaratmak için kullandıklarını söyleyen Şenel hedeflerinin ise bir Türkiye partisi olmak olduğunu söyledi. Şenel şunları ifade etti:
"Biz Türkiye'de örgütlenmeye giderken hiçbir siyasi akıma partiye cephe alarak veya bir hesaplaşmaya girerek örgütlenmeye gitmiyoruz. Biz barış dili kullanıyoruz. Bir Türkiye partisi olmayı önümüze koyuyoruz ve öyle olacak. Zaza ismini farkındalık yaratmak için bilinçli olarak tercih ettik. Çünkü yok olan bir kültür ve dil var.
Biz Türkiye'de demokratik hukuk kurallarına bağlıyız. Hiçbir partiye taraf veya karşı değiliz. Türkiye'deki diğer partilerle seçim dönemlerinde rekabet içinde olacağız. Herkes farklı kulvarlarda ama kendini ifade edecek. Biz Türkiye partisi olacağız. İlk olarak kendi kültürümüzü dilimizi yaşatmak istiyoruz. Bizim taleplerimiz Türkiye'deki tüm halklar için taleplerdir."
KÜRT SORUNUNA YAKLAŞIM
Anadilde eğitim taleplerinin olduğunu söyleyen Şenel, TRT Şeş yayınını da eleştirdi. Şenel, "Dilimizi yaşatamıyoruz. TRT Şeş'te 23.5 saat Kürtçe yayın var, yarım saat Zazaca var. Üstelik Kürtçe lehçeleri katılarak yapılan bir Zazaca yayın. Bu dilin gelişmesine fayda sağlamaz" dedi.
Şenel, Kürt sorunuyla ilgili yaklaşımlarını ise şöyle anlattı:
"Demokratik hukuk kuralları çerçevesinde her sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Şiddetten uzak demokratik nizam içinde tüm sorunlar çözülebilir. Yeter ki sorunlara samimi ve doğru yaklaşılsın."