Vicdani retçi Kırmızıoğlu: Bu aklın ve vicdanın yargılanmasıdır
Vicdani retçi olduğu için hakim karşısına çıkan Murat Kırmızıoğlu, "Bu yargılanma bir bireysel durumdan çok bir aklın ve vicdanın yargılanmasıdır" dedi.
İZMİR - "Yoklama kaçağı" olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan vicdani retçi Murat Kırmızıoğlu'nun ilk duruşması İzmir 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Düşünceleri nedeniyle askerlik yapmayı reddettiğini söyleyen Kırmızıoğlu yaptığı savunmasında, antimilitarist olduğu için askere gitmek istemediğini ve vicdani reddini açıkladığını ifade ederek suç kastının olmadığını söyledi.
'SİLAHLAR DEĞİL VİCDAN KAZANACAK'
Mahkemenin ardından İHD’ de ’Silahlar değil, vicdan kazanacak’’ başlıklı bir basın açıklaması yapıldı. Aslan Kızılçay, Dinan Kaya, Jiyan Çoban, Berke Avcı’nın vicdani retlerini açıkladıkları toplantıda Kırmızıoğlu şunları söyledi:
"Bugün TC mahkemeleri tarafından yoklama kaçağı olduğum gerekçesiyle yargılandım. Bu yargılanma bir bireysel durumdan çok bir aklın ve vicdanın yargılanmasıdır. Benim ve benimle birlikte açılan benzer davalar, anti-militarist ve vicdani retçileri sıkıştırmak için düzenlenmiş bir tezgahtır. Reddimde mahkemelerinizi tanımadığımı ve ceza evlerinizden korkmadığımı belirtmiştim. Tüm benliğimle tekrarlıyorum hiçbir devletin veya devletleşmiş yapının askeri olmayacağım. Hiçbir üniformayı giymeyeceğim. Hiçbir savaşın yanında durmayacağım. Zalimin talim ettiği yola minnet etmeyeceğim.’’
ÖNCE PARA CEZASI SONRA DAVA
VR-DER Eşbaşkanı Avukat Gökhan Soysal ise devletin vicdani retçilere yönelik tutumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Yoklama kaçağı olmak veya bakaya kalmak suçlarından dolayı açılan davaların temeli 2013 yılında İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında yapılan protokole dayanıyor. O tarihten sonra askerlik durumu GBT sorgulamalarında çıkmaya başladı. 'Yakalanan kişiler hakkında öncelikle idari para cezası kesiliyor, ardından kişi askere gitmeme ısrarını devam ettirirse bu sefer dava açılıyor.’’
VR-DER Eşbaşkanı Merve Arkun ise şunları anlattı: "OHAL dönemi hak ihlalleri her alanda olduğu gibi, vicdani retçilere yönelik olarak da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Özellikle pasaport alımı gibi polis merkezinde yapılan işlemler esnasında yaşanan GBT kontrolü ardından vicdani retçi olsun olmasın yoklama kaçağı/bakayalara yönelik 'tebligat uygulaması' devam ediyor. Kişiler özellikle pasaport alma işlemi sırasında yaşadıkları bu GBT uygulaması sonrasında, sıklıkla derneğimize başvuruda bulunuyor. Bunun yanında tebligat imzalayan ancak tebligatta yazılı şekilde '15 gün içerisinde işlem yapmayan' kişilere yönelik de idari para ceza uygulaması güncelliğini koruyor.
Şu an için henüz vicdani ret hakkı açısından sonuçlanan bir dava olmadığını ancak kesinleşen idari para cezalarının ardından açılıp sonuçlanan davalar olduğunu ifade eden Arkun ‘’Vicdani retçilere açılan ceza davaları devam ediyor; ancak ilerleyen süreçte bu tarz davalarla daha sık karşılaşacağımızı düşünüyoruz’’ dedi.