ABD'den Taner Kılıç açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, gözaltına alınan Taner Kılıç için açıklama yaptı. Karar için, "endişe verici" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yöneticisi Taner Kılıç’ın gözaltına alınması hakkında açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Kılıç’ın gözaltına alınmasına ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Kılıç’ın gözaltına alınmasının Türkiye’de gazeteciler, insan hakları savunucuları, akademisyenler ve muhalif kişilerin susturulmaya çalışılmasının son örneği oldu" ifadelerini kullandı.

'ENDİŞE VERİCİ BİR EĞİLİM'

Türkiye’de gözaltına alma kararlarının kanıt ya da şeffaflık içeriğinden yoksun olduğunu savunan Nauert, bunun "endişe verici bir eğilim" olduğunu belirti. Nauert, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu davaları yakından izliyoruz. Türkiye Anayasası'nda öngörülen ve Türkiye'nin kendi uluslararası taahhütleriyle uyumlu olarak, adil süreç ve bireysel haklara saygı gösterilmesinin önemini vurguluyoruz. Değişik zamanlarda Türk hükümetine de aktardığımız gibi ifade özgürlüğü ve öteki özgürlükler konusundaki ısrarcı engeller, demokratik toplumun temellerini bozar."

Sivil toplum kuruluşları ve sağlam bir sivil toplumun, güçlü bir demokrasinin en önemli öğelerinden olduğunu belirten Nauert, "Türkiye daha az değil, daha 'çok sesli' konuşmalara sahip olmanın yararını görmelidir. Kılıç gibi bireylerin gözaltına alınmaları, kamuoyunda tartışmalarını hızlandırmakta ve demokrasinin kalitesini zayıflatmaktadır" dedi.

NE OLMUŞTU?

6 Haziran günü İzmir'de, FETÖ soruşturması kapsamında 22 avukat gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlar arasında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç'ın da bulunuyor.

Evinde ve ofisinde arama yapılan Kılıç, daha sonra emniyete götürüldü. (DHA)

Uluslararası Af Örgütü yöneticisi gözaltına alındıUluslararası Af Örgütü yöneticisi gözaltına alındı