Kalın: Kürt yönetimi ile ilişkilerimiz iyi

Habur Sınır Kapısı'nın, 'bağımsız Kürdistan referandumu'na tepki olarak kapatılabileceği yönündeki iddialara Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan yalanlama geldi. Katar'a uygulanan diplomatik ambargoyu da değerlendiren Kalın 'Trump ile bir görüşme olacak' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Külliye'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Irak Kürdistan Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu kararı nedeniyle tepki olarak Habur Sınır Kapısı'nın kapatılacağı şeklindeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Kalın, "Hem Kürt yönetimi hem de Bağdat'la iyi ilişkilerimiz var. Görüşmeler sürüyor ve şu an böyle bir yaptırım gündemde değil. Biz durumun ilişkilere zarar verebileceği uyarılarımızı yapıyoruz. İbadi'nin de benzer açıklamaları olmuştu. Umarım bu şekilde sonuç alırız" dedi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

RAKKA İÇİN HAYIRLI OLSUN DEDİK: Rakka operasyonunda yer almayacağını ifade etmiştik. Biz de sayın Cumhurbaşkanımızın formülasyonuyla "hayırlı olsun" dedik. Bizim için temel kaygıların devam ettiğini ifade etmek isteriz. YPG/PYD unsurların çekileceğini ve buraların Araplar'a bırakılacağının gerçekleşmediğini gördük. Benzer durumların Tel Abyad'dada görüyoruz. ABD'nin bir terör örgütüne bu kadar angaje olmasını, ciddiye almasını anlamakta zorlanıyoruz.

MİLLETİN NEFESİNİ ENSELERİNDE HİSSEDECEKLER: Terörle mücadele bağlamında yürüttüğümüz çalışmalar devam edecek. İç gündemle ilgili birkaç konuya temas etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi FETÖ davaları devam ediyor. Cumhurbaşkanımız süreci yakınen takip ediyor. Zaman zaman bu davalar çerçevesinde yapılan yorumlarda hala kontrollü darbe ifadelerinin kullanıldığını görüyoruz. Bu her şeyden önce şehitlerimizin aziz hatırasına saygısızlıktır. FETÖ ile mücadele dünyanın dört bir yanında da devam edecek. Nerede olurlarsa olsunlar. Türk milletinin nefesini enselerinde hisstemeye devam edecekler.

15 TEMMUZ'UN YILDÖNÜMÜ: 15 Temmuz'un seneyi devriyesi. Bununla ilgili bir takım anma faaliyetleri planlanmaktadır. 10-16 Temmuz tarihleri arasında anma programlarının yapılması planlanmaktadır. Şehitlerimizin ruhlarına hatimler okunacak, sempozyumlar düzenlenecek. Aynı şekilde İstanbul ve Ankara'da anıt yapılıyor. Cumhurbaşkanımız açacak.

KATAR İÇİN TRUMP'LA GÖRÜŞÜLECEK: Önümüzdeki günlerde üçlü telekonferans yapılacak. Trump ile bir görüşme olacak. Bu yoğun trafikte her şey düşünülüyor. Katkı sunacağı düşünülürse Cumhurbaşkanımız Katar'a gidebilir. Bu krizin minimize edilmesi için yoğun bir mesai içindeyiz.

BAŞVURU YAPSINLAR: Mağdur olduğunu düşünen vatandaşlarımız başvurularını yapabilirler. Bu hukuki sürecin önünde hiçbir engel yok.