Asker yakınlarından bakan Işık'a protesto

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, zehirlenen askerleri ziyaret için gittiği Manisa'da protesto edildi. Işık, Manisa'da hiç yemek yemediği halde etkilenen askerler olduğunu belirterek, başka ihtimalleri de araştırdıklarını söyledi. 731 askerin zehirlendiği olayla ilgili yemek şirketi çalışanı 21 kişi sorgulanmak üzere gözaltına alındı. Soruşturma tamamlanana kadar askerlere kumanya dağıtılacak. CHP Milletvekili Biçer ise zehirlenme olayını anlatan askerlerin görüntülerden tespit edilerek tehdit edildiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, EDOK Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Ak Partili Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Murat Baybatur ile birlikte Manisa Merkez Efendi Hastanesi'nde tedaviye alınan askerleri ziyaret etti. Bakan Işık'a hastane girişinde bazı yurttaşlar ile asker yakınları tepki gösterdi.

Polis hastane girişinde yoğun güvenlik önlemi alırken, grup 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganları attı.

ÖZEL SORUŞTURMA BÜROSU

Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 731 askerin zehirlenme şüphesiyle tedaviye alınmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında kışlaya yemek sağlayan şirketin 21 çalışanı gözaltına alınıp sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, incelenmek üzere bazı numuneler alındı.

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek tarafından yapılan açıklamada, soruşturma için özel büro kurulduğu belirtilirken, olayla ilgili yeni gözaltıların olduğu bilgisi verildi.

YEMEK ŞİRKETİNİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ

Kente gelen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hastanelerde tedavi gören askerleri ziyaret etti.

Işık, söz konusu yemek şirketinin sözleşmesinin üçüncü zehirlenme olayının ardından feshedildiğini açıkladı.

manisa3

'HAYATİ TEHLİKE YOK'

Ziyaretin ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hastanenin toplantı salonunda açıklama yaptı. Batı Kışlası'nda rahatsızlanan askerlerin hastanelere sevk edildiğini belirten Işık "Toplu rahatsızlanma şikayetiyle askerlerimiz hastanelere sevk edildi.

Bu akşam yemeğinde toplam 5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Yemekten etkilenen askerlerimizin ilk muayeneleri ve müdahaleleri yapıldı. Hastanelere sevk edilen asker sayımız 372" dedi.

manisa4

Askerlerin hayati tehlikesinin olmadığını belirten Bakan Işık, "Şu anda hastanelerimizde olan asker sayımız 72. Bu askerlerimizden hayati tehlikesi olan yok. Yoğun bakımda olan askerimiz de yok. 51 askerimizi tedbir amaçlı hastanelerimizde tutuluyor. Batı Kışla'da 40 askerimiz müşahede altında. Bu olayı tüm detaylarıyla değerlendirme imkanımız oldu" diye konuştu.

YEMEK DIŞINDAKİ İHTİMALLER DE DEĞERLENDİRİLİYOR

Bakan Işık, asker zehirlenme vakalarıyla ilgili TBMM Genel Kurulu’na yaptığı bilgilendirmede ise Manisa’da hiç yemek yemediği halde etkilenen askerlerin de olduğunu öne sürerek, “Oradaki doktorlar ve yetkililerden aldığım bilgiler dahilinde, hiçbir ihtimalin dışlanmadan çalışmaların yapılması gerektiğine karar verdik. Sadece yemekten zehirlenenler vakası olarak değerlendirmiyoruz, tüm ihtimalleri hesaba katan bir çalışmayı yürütüyoruz” dedi.

Işık, olaya ilişkin şu ihtimalleri sıraladı:

* Yemediği halde etkilenenler var, tüm ihtimalleri hesaba katıyoruz

* Hayati tehlikesi olan asker yok

* Yemek pişirme sonlandırıldı, hazır yemek paketi uygulamasına geçildi

* Firmanın sözleşmesini fesih ettik

* Kışlaya beş hafta asker alınmayacak, bütün altyapı gözden geçirilecek

* Depremler var, acaba yeraltı sularından buraya karışma mı var bakacağız.

OTOPSİ YAPILACAK

İlk zehirlenme vakası 23 mayıs 2017 tarihinde akşam yemeğinde görüldüğünü hatırlatan Işık, şu açıklamada bulundu: "Bu yemekte toplam 5 bin 820 askerimizden 1047 tanesinin yediği yemekten etkilendiğini biliyoruz. 1047 askerimizin 209 tanesi hastanelere sevkedildi. Bu askerlerimizden Hüsnü Özen hayatını kaybetti. Hayatını kaybetme sebebi henüz otopsi raporu kesinleşmediği için resim olarak açıklanmamakta. Bu otopsi raporu geldikten sonra kesin ölüm sebebi ortaya çıkacak. Burhan Güvenen yoğun bakımda olan askerimiz, tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi yok. Olayın hemen ardından gerek idari, gerekse adli tahkikatı başlatıldı. Yapılan incelemeler sonucunda o gün akşam yemeğinde verilen hindi etinde salmonella bakterisi tespit edildi. Bunun üzerine firmanın yemek ihalesinin fesih edilmesi süreci başlatıldı ve bu sürecin sonucunda fesih yazısı, 16 Hazian 191 sayılı belgeyle Bakanlığımızdan hem ihaleyi yapan bölge tedarik başkanlığına hem de birlik komutanlığımıza gönderildi. Bu vakadan hemen sonra da birlikteki yemek kontrol teşkilatının mensupların tamamı da değiştirildi."

VALİ: KUMANYA DAĞITILACAK

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise "Bugünden itibaren geçici olarak askerlerin yemek ihtiyacı Valilik koordinesinde, Tugay Komutanlığı ve belediyelerle birlikte hazırlanıyor. 3 öğün olarak hazırlanan kumanyalar askerlere dağıtılıyor" açıklamasında bulundu.

Halen hastanede bulunan 37 askerin durumlarının iyiye gittiğini dile getiren Güvençer, zehirlenmenin nedeninin uzman ekiplerce araştırıldığını ifade etti. Valilikten yapılan bilgilendirmeye göre ise tedavi altındaki 44 askerden 7'si taburcu edildi.

'ZEHİRLENEN ASKERLER TEHDİT EDİLİYOR'

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, rahatsızlanan askerlerin yaşadıklarını anlattıkları için görüntülerden tespit edilip tehdit edildiklerini söyledi.

Biçer, "Yaşadıkları acıyı paylaşan askerlerimizin tehdit edildiği bilgileri elimize ulaşmakta. Kimse unutmasın ki o çocuklar yalnız değil. Kuzularımızı yandaş şirketlere yedirmeyeceğiz. Lütfen sonuna kadar askerlerin yanında olun, hep birlikte adalet isteyelim"

4'ÜNCÜ ZEHİRLENME OLAYI

23 Mayıs tarihinde Manisa 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 1049 asker gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılmış, er Hüsnü Özel yaşamını yitirmişti.

Bu olaydan 4 gün sonra, 27 Mayıs tarihinde bu kez, Kırkağaç 6'ncı Jandarma Komando Er Eğitim Alayı'nda zehirlenme vakası yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı.

16 Haziran cuma günü Manisa 1'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası'nda 69 asker hastanede tedaviye alınmış, ardından hepsi taburcu edilmişti.

(DHA)