İzmir'den Sur'la dayanışma çağrısı

İHD izmir Şubesi, Sur'la dayanışma çağrısı yaptı. Çağrıda Sur'daki yıkımın durdurulması istendi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesi ile dayanışma çağrısı yaptı. İzmir'deki Eski Sümerbank önünde bir araya gelen grup adına açıklama yapan İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, kentsel dönüşüm yapılacağı gerekçesiyle Sur'un Alipaşa ve Lalebey mahallerinde yıkım başlatıldığını hatırlattı.

Mahallelerde yaşayanlara elektrik ve su verilmediğini hatırlatan Çiçek, şunları söyledi: "Bugün Sur’un Lalebey ve Alipaşa mahallelerinde insanlar geceleri mum ışığında karnını doyuruyor. Su ihtiyacını tankerlerden karşılıyor. Evlerinden ayrılmak istemeyen mahalle sakinlerini zorla göçertmek amacıyla 22 Mayıs’tan bu yana okul, cami gibi kamusal hizmet yerleri de dâhil olmak üzere tüm yaşam ve barınma alanlarının içme ve kullanma suyu şebekesi kesildi. Aynı şekilde elektrik de verilmiyor. En son ulaşan haberlere göre, kanalizasyonlar da kasıtlı olarak tıkanıyor."

'SURİÇİ'NE 6 KARAKOL YAPILACAK'

İHD Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası’nın raporuna göre tankerlerle getirilen içme ve kullanma suyunun temininde hijyen koşulları yerine getirilemediği için özellikle yaşlılar ve çocuklar arasında ishal vakaları artttığını ifade eden Çiçek sözlerine şöyle devam etti:

"Yasağın devam etmesi, yıkım ve halkın yaşam alanlarından sürülmek istenmesi, bu yönde sergilenen planlı, programlı, projeli kararlılık, amacın yalnızca ekonomik rant olmadığını, demografik yapının değiştirilmek istendiğini de gösteriyor. Demografik yapının değiştirilmesine paralel olarak buralarda yaşamın güvenlik konseptine uygun bir şekilde yeniden düzenleneceği endişesi yaygın. İlan edilen 'Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği'ne göre Suriçi’ne 6 yeni karakol yapılacak. Halen cadde ve sokaklarda konuşlanmış çok sayıda zırhlı araç ve güvenlik uygulamaları da Suriçi’nde nasıl bir yaşamın öngörüldüğünün somut işaretleri." (DUVAR)