CHP'li Dursun Çiçek: Asker kaçakları suçlular gibi aranacak
Zorunlu askerliğe ilişkin Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen yeni düzenlemeyi değerlendiren CHP’nin asker kökenli milletvekili Dursun Çiçek’e göre, bugüne kadar daha esnek bir tutum izlenen bakayalar ile yoklama kaçakları bundan sonra "Suçlular aranır gibi aranacak." Çiçek, bu şekilde askere alınacakların “sakıncalı piyade” muamelesi göreceğini de belirtti.
ANKARA - 691 Sayılı KHK ile Askerlik Kanunu’na eklenen madde ile "terör örgütleri ile ilişkisi tespit edilmiş kişilerden askerliğini yapmamış olanlar, yoklama kaçağı ve bakayalar Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre silah altına alınacak" hükmü getirildi. Düzenlemenin özellikle kamudan ihraç edilen polislerden 10 yıllık kamu hizmetini tamamlamayanlar için çıkarıldığı yorumu yapılıyor.
CHP’nin asker kökenli milletvekili ve Meclis Savunma Komisyonu üyesi Dursun Çiçek düzenlemenin ardından Milli Savunma Bakanlığı'nın hazırlayacağı yönetmeliğin görülmesi gerektiğini ama bu haliyle örgütle ilişkili olan yoklama kaçağı ve bakayaların daha sıkı takip edileceğini söyledi. Çiçek, “Sanırım yönetmelikle yapacakları düzenlemeyle bu durumdakilerin takibi aynı 'suçlu takibi' gibi daha sıkı kurallara bağlanabilir" dedi.
SAKINCALI UYGULAMASI ALENİ OLACAK
12 Eylül döneminde silah ve mühimmat verilmeyen “sakıncalı” uygulamasını hatırlattığımız Çiçek bu konuda şunları söyledi: “Onların bakaya işlemlerinin özel bir durumu yoktu. Sadece askerlik işlemlerinde takip edilirdi. Açık resmi bir uygulama değildi. Personel kendi inisiyatifiyle yapardı. Her an bir saldırganlık beklendiği için silah, mühimmat verilmezdi. İdari tedbirlerle yürütülüyordu. Demek ki bu şimdi aleni hale getirilecek.”
YOKLAMA KAÇAĞI-BAKAYA TAKİBİ SIKILAŞACAK
'Askerlik hizmeti yapmak durumunda kalacak ihraç edilmiş polislerin topluca askere alınmasının söz konusu olup olmayacağını sorduğumuz Dursun Çiçek, topluca yakalama mümkün olmayacağı için toplu alımın da çok söz konusu olamayacağını söyledi ve kaçakların askere alınmalarıyla ilgili takibin sıkılaşacağını belirtti.
Peki bu durum örgütlerle ilişkisi olmamış ama yoklama kaçağı ve bakaya durumdakileri nasıl etkileyecek? Çiçek, “Listede ismi olanlar aranırken bu konuya önem verileceği için diğer bakayaların yakalanma olasılığı da bir kaç kat artacaktır. Genel güvenlik uygulamaları özellikle bakayalar için önemli hale gelecektir. Örgütsel olmasa bile bu şekilde yakalananlar artacaktır” dedi.
'Terörle ilişkili olduğu' gerekçesiyle ihraç edilenlerden askere alınacaklara silah ve mühimmat verilmemesi sürpriz olmayacak. Ancak Çiçek’e göre bu idari bir tedbir olarak uygulanır, bunun resmi hale gelmesi Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil eder.
BAKAN IŞIK 'SAKINCALI PİYADE' DEMİŞTİ
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 13 Ocak 2017 tarihinde yaptığı açıklamada, ihraç edilen polislerin askerlik görevini nasıl yapacakları ile ilgili şunları söylemişti:
“Nasıl askerlik yapacakları konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin aslında geçmişe dayanan ciddi bir birikimi var. Yani kamuoyunun eskiden ‘sakıncalı piyade’ diye bildiği, aslında askerlik yapması noktasında birtakım sıkıntıların olduğu isimlerle ilgili bir geri hizmet ve idari faaliyetlerde bunlar daha çok görevlendirilecek. Silahsız ve mühimmatsız nöbetlerde bulunacaklar. Ayrıca gözetim ve kontrol altında askerlik hizmetlerini ifa edecekler.”