Ombudsmana Gülmen ve Özakça çağrısı

Açlık grevinde 106 günü geride bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için ombudsman (başdenetçi) göreve davet edildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, açlık grevinde 106 günü geride bırakan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yaptı. Başvuruda, “İnsan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygun” bir çözüm bulunabilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumunu ve Başdenetçiyi göreve çağırıyoruz” denildi.

Cihaner’in Kamu Denetçiliği Kurumu’na yaptığı başvuruda KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işe iade talebiyle başlattıkları açlık grevinin 107. gününe girdiği belirtildi. Ankara Tabip Odası’nın, “Her an çok dramatik bir değişiklikle tedavisi imkansız sekel veya ölüm meydana gelme riski var” açıklamasının hatırlatıldığı başvuruda Gülmen ve Özakça’nın Ankara Barosu tarafından yapılan ziyarette de sağlık durumları nedeniyle görüşe çıkamadığı belirtildi.

BAŞDENETÇİ GÖREVE ÇAĞRILDI

Açlık greviyle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi başta olmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde çağrılara da yer verilen başvuruda Kamu Denetçiliği Kurumu’nun “bir haksızlık yapılmış ise idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleme, araştırma ve idareye önerilerde bulunma” görevi hatırlatıldı. Başvuruda şu çağrı yapıldı: "Yaşam hakkına saygı tüm hukuk sistemlerinin, kültürlerin ve inançların ortak değeridir. Gülmen ve Özakça işlerine geri dönme taleplerine yanıt alamadıkları ve muhatap bulamadıkları için açlık grevine başlamışlar ve sağlık durumları kritik aşamaya gelmiştir. Bu bakımdan “insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygun” bir çözüm bulunabilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumunu ve Başdenetçiyi göreve çağırıyoruz." (HABER MERKEZİ)

'Semih'in kulağı tıkandı, Nuriye su içemiyor''Semih'in kulağı tıkandı, Nuriye su içemiyor'