Yerel özerkliği savunan vali kayyım olacak
Anayasa’da yer alan ve İçişleri Bakanı’nın, “Suç işleyen ve hakkında soruşturma açılanların görevden uzaklaştırılmasını” öngören kanun maddesinin AB Yerel Yönetim Şartı’na uygun olmadığını ve bu fıkraya konulan çekincenin kaldırılmasını isteyen Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’nun, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olması bekleniyor.
DİYARBAKIR - Son yayınlanan Valiler Kararnamesi ile Van Valisi İbrahim Taşyapan merkeze alınırken, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ise Van Valisi olarak atandı. Van’a Vali olarak atanan Zorluoğlu’nun, Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olması da bekleniyor. Zorluoğlu, AB ve Türkiye ilişkilerinde bürokrat olarak birçok görevde bulundu.
Van Haberdar sitesinde Oktay Candemir imzasıyla yer alan habere göre Vali Zorluoğlu’nun, İdarecinin Sesi Dergisi’ne yazdığı makale, Yeni Yerel Yönetimler Mevzuatı ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı ele alıyordu. Derginin Temmuz-Ağustos 2011 sayısında yer alan makalede Zorluoğlu, AB Yerel Yönetimler Şartı’na konulan çekincenin kaldırılmasını istiyordu.
'ÇEKİNCELER KALDIRILSIN' İSTEDİ
Zorluoğlu makalesinde yerindelik (Subsidiyarite) üzerine önemli tespitlerde bulunuyor ve AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın hukuki değil aynı zamanda siyasi bir konu olduğuna dikkat çekiyor, 2011 yılında Türkiye’nin birkaç istisna dışında AB yerel yönetim şartlarına uyum sağladığını ve şarta konulan çekincelerin de 'kaldırılabilir' olduğunu ifade ediyordu.
Zorluoğlu’nun makalesinde en dikkat çeken konu ise suç işleyen mahalli idarecilerin (belediye başkanları, encümenlerin) İçişleri Bakanı tarafından görevden alınması. Zorluoğlu konuya ilişkin bölümde şunları dile getiriyor: “Ancak Anayasa’nın 127’inci maddesinin İçişleri Bakanı’na tanıdığı görevleri ile ilgili bir suç nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idarelerin organları ile bunların üyelerini geçici olarak görevden uzaklaştırabilme yetkisinin AB Yerel Yönetimler Şartı’na aykırı olduğu, Avrupa Konseyi’nin Türkiye raporlarında defaten yer aldığından bu fıkraya konulan çekincenin kaldırılmasının Anayasa değişikliği ile birlikte düşünülmesinin uygun olacağı anlaşılmaktadır.”
Vali Zorluoğlu ayrıca özerk yerel yönetim hakkı ile yerel yönetimlerin seçimle oluşturma, kendi yetki, idari yapı ve mali kaynaklarına sahip olma hakkı, merkezi yönetim ya da çekincenin kaldırılabileceğini de ilgili makalesinde belirtiyor.
YAZDIKLARIYLA ÇELİŞECEK
6 yıl önce Mahalli İdareler Genel Müdürü iken bunları yazan ve İçişleri Bakanı’nın mahalli idarecileri görevden almasının uygun olmadığını savunan Zorluoğlu, şimdi yazdıklarının tam tersini yaparak, İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanmaya hazırlanıyor.
Murat Zorluoğlu kimdir?
1971 yılında Ankara-Haymana’da doğdu. İlkokulu Trabzon-Çaykara-Kumlu Köyü İlkokulu’nda, ortaokulu Trabzon İmam Hatip Lisesi’nde, liseyi İstanbul-Hayrullah Kefoğlu Lisesi’nde ve yükseköğrenimini ise 1993 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı.
Yüksek Lisansını Nottingham Üniversitesi (İngiltere), Kamu Yönetimi Bölümü’nde (2004-2005) tamamladı. Avrupa Birliği Karar Mekanizmalarına Yerel ve Bölgesel Yönetimlerin Etkisi konulu tez kapsamında Avrupa Birliği bölgesel politikaları ve yapısal fonlarını özel olarak inceledi. Yüksek Lisansını 2007’de Birmingham Üniversitesi’nde tamamladı. Avrupa Araştırma Kuruluşu, Çağdaş Avrupa Çalışmaları Genişleyen Avrupa Birliği’nin kuruluşları, Avrupa Birliği’nde politika belirleme süreçleri ve Avrupa Birliği’nde uyum, dayanışma ve yerel yönetimlerin rolü konularında hem akademik hem de uygulamalı eğitim aldı.
İlk kez Trabzon’a Kaymakam Adayı (1994-1997) olarak atanan Zorluoğlu’nun akademik çalışmaları ise şöyle: Local Authorities in Turkey (Türkiye’de Mahalli İdareler/2011), Yeni Yerel Yönetimler Mevzuatı ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı (Makale-İdarecinin Sesi Dergisi, Temmuz - Ağustos/2011).