Koç Üniversitesi'nde makaleye 'aşırı uç koşullar' reddi

Akademisyen Yasemin Yılmaz'ın ifade özgürlüğü hakkındaki makalesi, Koç Üniversitesi'nde bir çalıştay için kabul edilmesinden iki ay sonra reddedildi. Gerekçe, Türkiye'de aşırı uçtaki akademik koşullar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Koç Üniversitesi, akademisyen Yasemin Yılmaz'ın Türkiye ve Venezuela'da 'seçkinlerin çıkarlarıyla medya düzeni arasındaki ilişki'ye dair makalesini 'siyaseten sakıncalı' buldu. New York City Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Yılmaz'ın makaleyi temmuzda düzenlenecek bir çalıştayda sunması planlanıyordu. Ancak akademisyenden e-mail yoluyla atölyeye 'gelmemesi' istendi.

İKİ AY ÖNCE KABUL EDİLMİŞTİ...

Yılmaz, 20-21 Temmuz'da Koç Üniversitesi'nde Türkiye ve Latin Amerika karşılaştırmaları üzerine düzenlenecek çalıştaya katılacaktı. Çalıştayda akademisyenin, 'Elitlerin Çıkarları ve Medyaya Baskı: Türkiye ve Venezuela Örnekleri' başlıklı makalesini sunması bekleniyordu. Zira makale iki ay önce kabul edilmişti.

GEREKÇE: AŞIRI UÇTAKİ AKADEMİK KOŞULLAR

Ancak Yılmaz'a gönderilen e-mail'da, 'makalenin 'Türkiye'de akademik çalışma açısından aşırı uçtaki koşullar göz önünde bulundurulduğunda, çalıştaya katılan herkes için olası sonuçlar göz önünde bulundurularak program dışına alınan makalelerden biri olduğu' belirtildi. Buna göre, çalıştayın organizatörleri söz konusu makalenin resmi programda veya atölyede yer almasını istemedi. E-mail'da bu karar 'kötü haber' olarak tanımlanırken, Yılmaz'dan özür dilendi.

'AKADEMİK KORKAKLIK'

Yılmaz kararı Facebook hesabından, "Sevgili dostlar, eğer hâlâ otosansüre veya akademik korkaklığa dair metinlere/örneklere ihtiyaç duyuyorsanız buyrun" ifadeleriyle duyurdu. Yılmaz mesajında kararın 'ironik'liğine de vurgu yaptı: "İronik biçimde, makalem Türkiye ve Venezuela'da basın özgürlüğünü ele alıyor; seçkinlerin hükümetin siyasi ve ekonomik projesini desteklediği ortamlarda ifade özgürlüğünden ödün vereceğini savunuyordu."

'AKADEMİK TEZİMİ DOĞRULADILAR!'

Yılmaz mesajında organizatörlere de 'teşekkür' etti: "Akademik tezimi, beni en azından birkaç taslak yazmaktan kurtaracak şekilde doğruladıkları için organizatörlere teşekkür ederim. Türkiye'deki akademik ortamın aşırı uçtaki koşullar altında olduğu şüphe götürmez. Fakat otosansürle ve üniversite kapılarının arkasında basit bir tartışma yapmaktan korkan akademisyenlerle düzelmeyeceği de ortada. Konferansları korkular ve olası sonuçlara dair beklentiler üzerinden yeniden şekillendirmek, aşırı uçtaki statükoyu korumanın kesin bir yöntemidir."

'NE BÜYÜK UTANÇ'

Yasemin Yılmaz'ın yanı sıra akademisyen Orçun Selçuk da aynı çalıştaydaki sunumunun iptal edildiğini açıkladı. Selçuk Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ne büyük utanç" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)