Görgü tanığı: Polis aracı Şahin Öner'i 5 metre sürükledi

Şahin Öner’in 3 yıl önce polis aracının çarpası sonucu ölmesiyle ilgili davanın ilk duruşması Diyarbakır Asliye Mahkemesi'nde görüldü. Sanık polisin katılmadığı duruşmada bir görgü tanığı olay ayınını anlattı. Mahkeme yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Şehitlik semtinde 3 yıl önce polis aracının çarptığı lise öğrencisi 18 yaşındaki Şahin Öner hayatını kaybetti. Dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, önerin elinde patlayıcı patladığını duyurdu. Ancak soruşturma sonunda Öner’in elinde patlayıcı olmadığı anlaşıldı. Görgü tanıkları da aracın Öner’e çarptığını ve yaklaşık 5 metre sürüklediğini anlattı. Ayrıca arkadan gelen başka bir polis aracı ise Öner’i hastane yerine karakola götürdüğü ortaya çıktı.

SANIK DURUŞMAYA KATILMADI

Olayla ilgili davanın duruşması bugün görüldü. Duruşmada Öner’in ailesi ve avukatları hazır bulundu. Sanık polis S. K. İse duruşmaya katılmadı. Duruşma hakimi, Şahin Öner’in babası Mehmet Şirin Öner’in ifadesini başvurdu. Öner, “Şikayetçiyim” dedi.

Ardından avukatların talepleri alındı. Avukatların tanık dinleme talebi kabul edildi ve tanık ifadesine başvuruldu.

‘KÜFÜR EDİP ARACA BİNDİRDİLER’

“Şahin Öner’le akrabalık bağım yoktur” diyen tanık, olay gününü şöyle anlattı: “Olay günü balkondaydım.  7-8 kişi slogan akıyordu. Caddeye geldiklerinde onları görebiliyordum. 2 tane zırhlı araç geldi. Çocuklar sokağa doğru geri çekildi. Sokak lambaları sokakta yoktu, karanlıktı. Saat 8.30’du. Zırhlı araç hızla sokağa girdi. Karşı duvara çarpacaktı, o kadar süratliydi. Viraja göre çok süratliydi. Şahin Öner, araca elini kaldırarak teslim pozisyonunu aldı. Araç durmadı, hızla göğsüne çarptı. Araç, Öner’i altına alarak 5 metre sürükledi. Araç devam etti. Arkadan gelen araç durdu ve inen polisler silahlarını çıkardı. Ateş ettiklerini görmedim. Öner’in yanında durup ona hitaben küfür edip, ‘A.k. çocuğu, sen daha ölmedin mi’ dedi. Bunu net olarak duydum. Polis amirini arayıp, çocuğun elinde bomba patladığını söyledi. 5 dakika çocuğun başında beklediler, komşulardan biri ‘götürün hastaneye’ diye tepki gösterdi. Öner’i 4-5 polis aralarında tekmeleyerek aracın içersine attılar. Bu arada küfür etmeye devam ediyorlardı.”

DOSYA AĞIR CEZA MAHKAMESİ’NDE

Tanık ifadesinden sonra Öner’in avukatı Abdullah Zeytun’a söz alarak, “Suçun vasıf ve mahiyeti taksirli değil, ‘kasten adam öldürme'yle iddianame hazırlanmalıydı” dedi. Zeytun, “Tanık beyanları ve ses kayıtları, çocuğa kasten çarpıldığı kanaatine varmamıza neden oldu.

ATK raporlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükümlü olduğunu düşünüyor ve talep ediyoruz” dedi.

Şahin Öner’in diğer avukatları Rahşan Bataray ile Hasan Yalçın da dava Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini savundular.

Avukatların görevsizlik talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi.

‘OĞLUM YAŞIYOR OLABİLİRDİ’

Duruşmanın ardından Duvar’a açıklamada bulunan baba Mehmet Şirin Öner, olay günü yaşadıklarını anlattı. Olay günü evde olduğunu söyleyen Öner, şunları söyledi: “Olayın olduğu yere gittim. Kalabalık vardı. Şahin’i sordum, götürdüklerini söylediler. Hastaneye götürdüklerini düşündüm. Araştırınca önce karakola götürdüklerini öğrendim. Sonra morga gittim. ‘Elinde bomba patlamış, göremezsin’ dediler. Israr edince bıraktılar. Oğlumu gördüm, vücut bütünlüğü bozulmamıştı. Elinde bomba ya da başka bir şey patlamamıştı.”

Şahin Öner’in hastaneye geç götürüldüğünü hatırlatan Mehmet Şirin Öner, “Karakol yerine hastaneye götürselerdi oğlum yaşıyor olabilirdi şimdi. Yarım saat-45 dakika karakolda bekletmişler. Doğru hastaneye götürseler, belki yaşayacaktı oğlum” dedi.

Son dönem meydana gelen zırhlı araç kazalarına dikkat çeken Öner, “Suçlular cezalandırılmadan bu olaylar devam edecektir” şeklinde konuştu.

OLAY YERİNDEKİ İKİNCİ ARAÇ

Abdullah Zeytun ise dosyada sadece aracı kullanan polis S. K.’nin adının geçtiğine dikkat çekerek, “O gün olay yerinde görevli olan, özellikle Şahin Öner’i hastane yerine karakola götüren polislerin de yargılanması gerekiyor” dedi. Zeytun, “Deliller ve tanık ifadeleri, olay yerindeki ikinci araçta bulunan polislerin de yargılanması gerektiğini gösterir niteliktedir” ifadelerini kullandı.

Zeytun, davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini talep ettiklerini, mahkeme heyetinin bu talebi kabul ettiğini belirterek, “Bu sevindirici bir durum. Kamu görevlilerinin dokunulmazlık zırhı var sanki. Benzer olaylarda cezasızlıkla adeta ödüllendirildiler. Umuyoruz ki Şahin Öner davası bu şekilde sonuçlanmaz” dedi.