Hezer'in vekilliğini düşürebilecek rapor, Meclis Başkanlığı'nda

HDP milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’le ilgili Karma Komisyon raporu Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Rapordaki HDP şerhine göre, Meclis tarihinde bugüne kadar devamsızlık nedeniyle sadece iki siyasetçinin milletvekilliği düşürüldü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün devamsızlık nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesini öngören komisyon raporu, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Oy çokluğuyla kabul edilen rapora göre, Öztürk Meclis üyeliğinin düşürülmesini gerektirecek sayıda Genel Kurul birleşimlerine katılmadı. Öztürk’ün devamsızlığı TBMM Başkanlığı'na verilen dilekçeler ve HDP tarafından ibraz edilen yurt dışı görev yazıları ile de sabit bulundu.

Komisyon bu durumu makul gösterecek geçerli bir mazeret de tespit edemedi. Karma Komisyon, Anayasa'nın 84'üncü, içtüzüğün 138'inci maddesi doğrultusunda işlem yapılması ve milletvekilliğinin düşmesi görüşüyle raporu, Meclis Genel Kurulu'na sunulmak üzere Meclis Başkanlığı'na verdi.

CHP milletvekillerinin oylamada yer almadığı komisyon raporuna, HDP’li üyeler ise muhalefet şerhi düştü. Muhalefet şerhine göre milletvekillerinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesi Meclis tarihinde yalnızca 2 kez gerçekleşti.

1941 VE 1967'DE YAŞANDI

Milletvekilliğinin devamsızlık nedeniyle düşürülmesine dair ilk örnek 13 Haziran 1941 tarihindeki 64'üncü birleşimde yaşandı. Muhittin Birgen’in milletvekilliği, komisyon süreci işletilmeden devamsızlığın okutulmasıyla düşürüldü. İkinci örnek 22 Temmuz 1967 tarihindeki 93'üncü birleşimde yaşandı. Bitlis Milletvekili Senatör Ziya Nami Şerefhanoğlu’nun milletvekilliği devamsızlık nedeniyle düşürüldü.

1998 yılında Kubilay Uygun hakkında da benzer süreç başlatıldı ancak Karma Komisyon aleyhinde rapor tanzim etmesine karşın bu rapor Genel Kurul’da okutulmadığı için milletvekilliği düşürülmedi.

'HDP’DE SİYASET YAPANLAR CEZALANDIRILIYOR'

HDP’li üyelerin muhalefet şerhinde, devamsızlık nedeniyle 2 siyasetçinin milletvekilliğinin düşürülmek istenmesi için, “Bu yalnızca bir siyasi partinin zayıflaması ve işlevsiz hale getirilmesi hedefine değil, aynı zamanda HDP’de siyaset yaptıkları için insanların cezalandırılması hedefine yöneliktir” denildi.