Acil hastadan para alan hastaneye tazminat cezası

Acil servisten giriş yapan hastadan ücret alan hastanenin parayı iade etmesine karar verildi. Mahkeme hastanenin manevi tazminat ödemesine de hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de acil servisten giriş yapan bir hastaya 5 bin lira fatura çıkaran özel hastane mahkemeyi kaybetti. Hastane, hastadan aldığı paranın yanı sıra bin lira manevi tazminat ödeyecek. Avukat Ali Onar, "Bu karar hem vatandaşlarımız hem de bu yönde işlem yapan hastaneler için emsal bir karardır" dedi.

Hürriyet gazetesinde Damla Güler'in haberine göre, İzmir’de şiddetli karın ağrısı yaşayan Gökçe Ezberci, özel bir hastanenin acil servisine gitti. İlk önce ilaç ve serum tedavisi uygulanan Ezberci'nin ağrıları giderek arttı.

Ezberci’nin yumurtalıklarında kist tespit edildiği ve acilen ameliyata alınması gerektiği söylendi. Ezberci'den ameliyat için 5 bin lira TL ödemesi istendi.

AĞRILARA DAYANAMAYINCA EVRAKLAR İMZALANDI

Ezberci, acilden giriş yapan hastalardan para alınmasının hukuki olmadığını belirtti. Bunun üzerine hastane yönetimi Ezberci’ye başka bir hastaneye sevk edileceğini aktardı. Ağrılarına daha fazla dayanamayan Ezberci’nin babası parayı ödemeyi kabul etti ve bazı evraklar imzaladı.

Kızının acilen ameliyata girebilmesi için evrakları okumadan imzalayan babaya, kızının acil servisten çıkış yapıp normal giriş yaptığına dair kağıtlar imzalatıldı.

ADLİ TIP, 'GİRİŞ ÇIKIŞ HAYATIN AKIŞINA AYKIRI' DEDİ

Taburcu olduktan sonra durumu fark eden Gökçe Ezberci şikayetçi oldu. Ezberci'nin avukatı Ali Onar şikayet dilekçesinde, yasaya göre acil servisten giriş yapan hastalardan ücret alınamayacağının altını çizdi. Onar, müvekkillerine imzalatılan evraklarla da hastanenin bu zorunluluktan kurtulmaya çalıştığını belirtti. Onar, hastanenin aldığı 5 bin liranın iade edilmesinin yanı sıra, 2 bin lira da manevi tazminat talep etti.

Şikayetin ardından İzmir 7'nci Tüketici Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkemeye sunulan Adli Tıp Kurumu raporunda, hastanede düzenlenen belgelerdeki saatler dikkate alındığında Gökçe Ezberci’nin hastaneden çıkış yapıp tekrar normal servisten gelerek ameliyat olmasının mümkün olmadığı, hayatın olağan akışına da aykırı olduğu belirtildi.

'HASTA ACİL VAKA KRİTERLERİNİ TAŞIYOR'

Kararını açıklayan mahkeme, hastanın "acil vaka" olmanın bütün kriterlerini taşıdığını, davacının acil vaka olarak kabul edilip SUT hükümlerine göre ücretlendirilerek tutarın SGK’ye fatura edilmesi ve davacıdan ücret alınmaması gerektiğini ifade etti. Hastanenin Gökçe Ezberci'den alınan 5 bin 247 lirayı iade etmesine ve bin lira manevi tazminat ödemesine karar verildi.

'HASTANELER İÇİN EMSAL BİR KARAR'

Karar hakkında açıklama yapan avukat Ali Onar vatandaşların haklarını bilmesi ve haklarını aramaktan çekinmemesi gerektiğini söyledi. Onar, sözlerini söyle sürdürdü:

"Türk adaletine güvensinler. Burada önemli olan rakamlar, elde edilen tazminatlar değildir. Önemli olan yasalarla tanınan hakkınızı bedeli ne olursa olsun aramaktır. Müvekkilim hastanelerin acil hallerde verilen hizmetlerden hiçbir ilave ücret alınamayacağına dair yasal hakkını mahkemelerimiz huzurunda aramıştır. Yapılan yargılamada hem alınan ücretlerin iadesine karar verilmiş hem de manevi tazminata hükmedilmiştir. Bu karar hem vatandaşlarımız hem de bu yönde işlem yapan hastaneler için emsal bir karardır."