İnsan hakları savunucuları 'şikayet üzerine' gözaltına alınmış

Büyükada'daki insan hakları savunucularının 'bir şikayet üzerine' gözaltına alındıkları öğrenildi. Kısıtlama kararı nedeniyle gözaltılar hakkında halen sağlıklı bilgi alınamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Toplantı için gittikleri İstanbul Büyükada'da toplantı esnasında gözaltına alınan insan hakları savunucularının 'şikayet üzerine' gözaltına alındığı öğrenildi. İlk olarak 9 kişi oldukları öğrenilen ancak İHD'nin bu sabah yaptığı açıklamada 12 kişi olduğunu belirttiği gözaltılarla ilgili 'kısıtlılık kararı' bulunuyor. Gözaltına alınanlar arasında insan hakları savunucularının konakladığı otelin sahibinin de bulunduğu belirtiliyor.

Kısıtlama nedeniyle sağlıklı bilgi alınamayan gözaltılarla ilgili görüştüğümüz Eşit Haklar İzleme Derneği avukatı Naciye Demir, gözaltına alınan 2 kişinin Büyükada'daki polis karakolunda tutulduklarını geri kalan kişilerin ise şu an İstanbul'un farklı karakollarında tutulduğu bilgisini aldıklarını söyledi. Demir, “Gözaltına alınanlar karakola götürülürken ya da götürüldükleri yerde kötü muameleye maruz kaldılar mı henüz bunu da bilemiyoruz” dedi.

'ASIL NEDEN NEDİR, BU ŞİKAYET NEYE DAYALI?'

En son sabah 10.00 sularında önce Büyükada'daki polis karakolunu arayan avukat Demir, karakoldan yine 'bilgi verilemeyeceği' yanıtını aldıklarını ve gözaltı gerekçesini de öğrenemediklerini söyledi. Demir, “Gece karakola gittiğimizde bir şikayet üzerine gözaltına alındıklarını öğrendik. Ama asıl neden nedir, bu şikayet neye dayalı olmuştur sorularının yanıtını henüz açıklamadılar. Ancak bugün saat 14.30'dan sonra gözaltına alınanlarla ilgili yeni bilgi alabileceğiz” diye konuştu.

'GÖZALTINA ALINANLAR ŞAŞKINDI'

Gözaltı işleminden sonra hastaneye götürülen insan hakları savunucularını burada gördüklerini anlatan Demir, kendisinin 10 kişinin gözaltında olduğunu gördüğünü fakat bu sayının daha yüksek olabileceğini belirtti. Demir, şunları kaydetti: “2'si yabancı olmak üzere hastaneye götürülen 10 kişi olduğunu gördüm. Hastaneye götürüldüklerinde herkesin morali iyi görünüyordu. Sadece olayı tam olarak anlamadıklarından şaşkınlık içerisindeydiler. 8 kişinin İstanbul'daki çeşitli karakollarına getirildiğini biliyoruz fakat bu karakolların da hangileri olduklarını bilemiyoruz. İki kişi ise halen Büyükada'daki polis karakolunda tutuluyor.”

Gözaltına alınanlardan isimleri belli olanlar

Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu)

İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi)

Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği)

Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

Şeyhmuz Özbekli

İsveç vatandaşı insan hakları eğitmeni Ali Gharavi

Almanya vatandaşı insan hakları eğitmeni Peter Steudtner.

Öztürk Türkdoğan: Bunun adı gözaltı değil kaçırmadırÖztürk Türkdoğan: Bunun adı gözaltı değil kaçırmadır

Af Örgütü'nden Türkiye'ye kınamaAf Örgütü'nden Türkiye'ye kınama