KESK Genel Kurulu başlıyor

KESK'in 9. Olağan Genel Kurulu bugün toplanıyor. OHAL döneminde çıkarılan KHK'lardan en fazla etkilenen kesimlerden olan KESK üyesi kamu emekçilerinin durumu ve toplusözleşme görüşmeleri, Genel Kurul'un gündem maddeleri arasında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KESK 9. Olağan Genel Kurulu bugün toplanıyor. Yüzlerce üyesi KHK’lar ile sorgusuz sualsiz ihraç edilen KESK’in temel gündemi, hükümetin iş güvencesine yönelik saldırıları. Üç gün sürecek genel kurulda ağustos ayında başlayacak olan toplusözleşme görüşmeleri ve sendikal hareketin izleyeceği mücadele hattı da tartışılacak.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL uygulamalarının en çok mağdur ettiği kesimlerden biri de kamu emekçileri oldu. KHK’larla ihraç edilen 100 binin üzerinde kamu emekçisi arasında KESK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, hatta sendika yöneticileri de var.

Özellikle eğitim alanını hedef alan kararnamelerle, birçok üniversitede akademisyen kıyımı yaşandı, Ankara Üniversitesi’nde olduğu gibi bazı bölümlerde ders işlenemez hale geldi. Hemen her KHK ile açıklanan ihraç listesinde KESK’e bağlı Eğitim Sen’in üyeleri yer aldı. KESK’e bağlı sendikalara üye toplamda 3 bin 149 kamu emekçisi KHK yoluyla ihraç edilirken, 687 kamu emekçisi ise açığa alındı.

TİS TALEPLERİ VE MÜCADELE

KESK’e bağlı sendikalar, üyelerinin ve yöneticilerinin ihraç edildiği, kimi yerde tutuklandığı bu süreçte, genel kurullarını tamamladı. KESK 9. Olağan Genel Kurulu ise bugün Green Park Hotel’de başlayacak. Üç gün sürecek genel kurulun gündeminde, yaşanan ihraçlar ve hükümetin iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen yasal düzenlemeleri ile Ağustos ayında başlayacak olan toplusözleşme görüşmeleri ve demokratik talepler bulunuyor.

Toplusözleşme görüşmeleri bu dönem OHAL koşullarında yürütülecek. Son toplu sözleşme ile birçok kaybı yaşayan kamu emekçileri için 1 Ağustos’ta başlayacak ve 2018-19 dönemini kapsayacak TİS çok önemli.

Bu bakımdan genel kurulda, KESK’in bu süreçte öne çıkarması gereken talepler ve mücadele yöntemleri de tartışılacak.

KESK’in 2011 ile 2014 yıllarında yapılan kongrelerinde üst üste genel başkan seçilen Lami Özgen, önümüzdeki dönem görevini devredecek. MYK’dan bazı isimlerin ise yeniden aday olması bekleniyor.

BİRLEŞİK MÜCADELE VURGUSU

Evrensel'e konuşan KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, “İçeride ve dışarıda savaşın olduğu, tek adam rejiminin kurumsallaştığı, OHAL ve KHK’larla ülkenin yönetildiği, kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı, demokrasinin kırıntısının bile kalmadığı, CHP liderinin Ankara’dan İstanbul’a Adalet Yürüyüşü yaptığı, tüm muhalif seslerin baskıya alındığı bir süreçte KESK olağan genel kurulu toplanıyor” dedi.

Grevlerin yasaklandığı ve kıdem tazminatının gasp edilmeye çalışıldığı bu dönemde kamu emekçilerinin örgütlülük oranının yüzde 72’den yüzde 69’a düştüğüne dikkat çeken Toprak, KESK’in hem emek, barış ve demokrasi mücadelesini hem kendi iç yapısını değerlendirmek zorunda olduğunu dile getirdi. Toprak, “Ancak tüm bu saydığımız sorunlar KESK’in tek başına altından kalkabileceği sorunlar değil. Sadece yukarıdan değil yerellerde yapılacak çalışmalarla birlikte birleşik bir mücadelenin örülmesi gerekiyor. Bu dönem belki bir araya gelmek daha zor şartlarda gerçekleşiyor ama başka bir yol gözükmüyor. Bugün birleşik bir mücadeleyi tartışmaktan ziyade pratiği dökme meselesidir” diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)