Vedat Aydın Diyarbakır’da anıldı

İHD Diyarbakır Şubesi, insan hakları savunucusu ve HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. HDP’li milletvekilleri ise Aydın’ı mezarı başında andı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yazılı açıklama yaparak, 1991 yılında öldürülen Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ı andı ve faillerinin bulunması çağrısında bulundu.

Açıklamada, Vedat Aydın’ın evinden alınması, cesedinin bulunması ve cenaze töreninde meydana gelen olaylar şöyle ifade edildi: “Aydın, 28 Ekim 1990 tarihinde Ankara’da gerçekleşen İnsan Hakları Derneği (İHD) 3'üncü Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında bir süre hapishanede kaldı. Ardından HEP İl Başkanı oldu. 5 Temmuz 1991 tarihinde, gece yarısı evinin kapısı çalındı. Silahlı, elinde telsiz bulunan ve kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce "ifaden alınacak" denilerek götürüldü. Ailesi ve avukatlarının girişimlerine karşılık, gözaltına alındığı kabul edilmedi. 7 Temmuz 1991 tarihinde, Elazığ ili Maden ilçesi yakınlarında bir köprü altında vahşice işkence edilmiş cesedi bulundu. Defnedilmek üzere, 10 Temmuz 1991 tarihinde cenazesinin getirildiği Diyarbakır’da yüzlerce araçlık konvoy ve binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenazeye katılanlara ateş açıldı, olaylar çıktı. Olaylarda, en az sekiz kişi yaşamını yitirdi. Aralarında milletvekilleri ve gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı. Cinayet soruşturmasında, 20 yıl boyunca faillerin kimliği tespit edilmeyip, bir yol alınamadı. Tam 20 yıl sonra, Aydın’ın eşi Şükran Aydın emniyete çağrıldı. Kendisine "Gece eve gelenler bunlar mıydı?" diye soruldu. Aydın "20 yıl oldu, nasıl tanıyayım" dedi. Cinayet, hâlâ aydınlatılmış değil. İşkenceci failler hâlâ yargı karşısına çıkarılmamış, hâlâ cezalandırılmamıştır.”

İHD’nin açıklamasında 1990’lı yıllarda çok sayıda faili meçhul cinayet işlendiğine dikkat çekildi. Faili meçhul cinayete kurban gitmiş binlerce kişinin cenazelerinin bugün, bölge coğrafyasına yayılmış toplu mezarlardan çıktığı ve dosyaların zaman aşımına bırakıldığı ifade edildi.

İHD’nin açıklamasında şu talepler yer aldı: “Soruşturma ve davalar etkin bir şekilde yapılmalı, zaman aşımı kaldırılmalıdır. Adaletin tesisi için failler yargı önüne mutlaka çıkarılmalı ve hak ettiği cezaya çarptırılmalıdır.”

HDP, AYDIN’I MEZARI BAŞINDA ANDI

HDP Diyarbakır İl Örgütü ile milletvekilleri Sibel Yiğitalp ile Ziya Pir, Vedat Aydın’ı mezarı başında andı.

Saygı duruşunun ardından konuşan Ziya Pir, “Ne mutlu ki Vedat Aydın gibi yoldaşlardan bize bırakılan mücadele mirasının içinde yer alıyoruz. Verdiği mücadeleyi büyüteceğiz. 90’larda Vedat Aydın şahsında yargısız infazları başlatan devlet bugün ise Kürt siyasetçilerini yargısız bir şekilde tutuklayıp cezaevlerine atıyor. Kürt sorunu katlederek, gözaltına alıp tutuklayarak çözülmez” dedi.

Konuşmanın ardından Vedat Aydın'ın mezarına karanfiller bırakıldı.