Suruç Katliamı'nın ikinci duruşması başlıyor

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, 20 Temmuz 2015'te Kobani'ye yardım götürmek üzere toplanan ve çoğunluğunu Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin oluşturduğu grubun basın açıklamasını hedef alan, 33 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ikinci duruşması bugün görülecek. Duruşma 'salon yetersizliği' gerekçesiyle Hilvan Cezaevi bahçesinde kurulan salonda görülecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te Kobani'ye yardım götürmek için bir araya gelen kişilere yönelik düzenlenen intihar saldırısının ikinci duruşması bugün Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde görülecek. Çoğunluğunu genç 33 kişinin hayatını kaybettiği 104 kişinin yaralandığı katliamla ilgili gizlilik kararı 21 ay sonra kalktı ve ilk duruşma geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleşti.

'DOSYAYI KAPATMAK İSTEYEN SAVCIYLA KARŞI KARŞIYA GELDİK'

Katliam davasında görülecek ikinci duruşma öncesi dava avukatlarından Gülhan Kaya açıklamalarda bulundu. Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin'in 10 Ekim katliamı davasında da yargılandığını ve davaya SEGBİS yoluyla katılacağını belirten Kaya gizlilik kararının kalkması sonrası dosyadan uzaklaştırılmak için bu kararın alındığını anladıklarını söyledi. Katliamın ardından soruşturma aşamasında gerekli özenin gösterilmeden delillerin toplandığını hatırlatan Kaya görülecek davaya ilişkin taleplerini şu sözlerle aktardı, "Suruç katliamı davası en başından yoğun çalışmalarla bu aşamaya geldi. En başından dosyayı kapatmak isteyen savcılıkla karşı karşıya geldik. Geçen celse saatlerce o sıcakta ortada bekleyen aileler hiç yılmadan mücadele ettiler. Çokça taleplerimiz olacak mahkemeden. Burada yalnızca ismi geçenler değil özellikle sorumluluğu olanlar, ellerindeki istihbarata rağmen önlem almayan kamu görevlilerinin de yargı önüne çıkarılmasını talep edeceğiz."

MAHKEME MÜŞTEKİLERİ MÜDAHİL OLARAK KABUL ETMEMİŞ

Katliam davasında birçok siyasi parti ve baronun müdahil olma talebinin mahkemece reddedildiğini belirten Kaya, "Davada müşteki olarak görülen Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu ve BEKSAV'ın müdahil olma talepleri geçtiğimiz celse reddedildi. Bu kurumların çok sayıda üyesi ve yöneticisi bu katliamda hayatını kaybetti. Mahkeme hukukla açıklayamadığımız bir keyfiyetle müdahillik taleplerini reddetti. Bu durum da mahkemenin dosyayla ilgilenmediğini gösteriyor" dedi.

Suruç katliamında ailelerin ifadelerine de bu celsede yer verileceğini belirten Kaya, saldırı sonrası başka dosyalardan tutuklanan yaralıların da davaya tutuklu bulundukları hapishaneden SEGBİS yoluyla katılacaklarını hatırlatarak tüm kamuoyundan davaya ilişkin destek istedi.

'KİMSEDEN ADALET DİLENMİYORUZ'

Şanlıurfa Hilvan 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya olay sırasında hayatını kaybeden ve yaralananların aileleri de katılacak. Suruç Aileleri İnsiyatifi'nden Hacer Elçin 4 Mayıs tarihinde görülen davada sanık sandalyelerinin boş olduğunu hatırlatarak, "Aileler olarak yüzlerine tükürecek bir sanık dahi bulamadık" dedi. Türkiye'deki birçok katliamın Suruç ile başladığını belirten Elçin, "Biz bu katliamı bu coğrafyadaki savaşın başlangıcı olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden gelip Kobane'deki çocuklara oyuncak götürmek için bir araya gelen insanlardı bunlar. Biz aileler olarak adalet arayışından vazgeçmeyeceğiz. Kimseden de adalet dilenmiyoruz, kendi mücadelemizle gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

'KATLİAMI GİZLEMEK ÜZERİNDEN BİR YARGI SÜRECİ İŞLİYOR'

Suruç Katliamı sırasında yaralanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi Can Papila katliamın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen 2'nci duruşmanın yapıldığını hatırlatarak IŞİD'in değil SGDF'nin yargılanır gibi davranıldığını belirtti. İlk dava sırasında SGDF başkanı Ceren Çoban'ın savunması üzerine dava savcısının 'Cumhurbaşkanı'na hakaret edildiği' gerekçesiyle soruşturma başlatılmasını talep ettiğini hatırlatan Papila, "Katliamı gizlemek üzerinden bir yargı süreci işliyor. Mahkemeyi batıdan, doğudaki halktan izole ederek cezaevinde yapıyorlar. Biz burayı canlı tutmaya çalışıyoruz. Katliamın yıldönümünde İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere çeşitli programlar organize ettik. Bütün toplumsal dinamiklere Suruç'u sahiplenme ve herkes için adalet talebini yükseltme çağrısı yapıyoruz" dedi.

Şanlıurfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 'dava salonunun yetersizliği' gerekçesiyle Hilvan Ceza İnfaz Kurumu bahçesinde kurulan adliye salonunda saat 09.00'da başlayacak.

Etiketler katliam adalet Suruç