Avukat Özen: Fırat Anlı'nın kaçacağına dair somut delil yok

Yerine kayyım atanan ve 4 gün önce tahliye edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı için yakalama kararı verildi. Kararı değerlendiren avukat Şivan Cemil Özen, "Çok sayıda belediyeye kayyım atandıktan ve belediye eşbaşkanları tutuklandıktan sonra da belediye başkanı olarak kamu hizmeti vermeye devam etmiş bir insandır. Hiçbir yere kaçmamıştır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz üzerine, 4 gün önce tahliye edilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Anlı'nın kaçacağına yönelik somut delil olmadığı söyleyen avukat Şivan Cemil Özen, "Çok sayıda belediyeye kayyım atandıktan ve belediye eşbaşkanları tutuklandıktan sonra da belediye başkanı olarak kamu hizmeti vermeye devam etmiş bir insandır. Hiçbir yere kaçmamıştır" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Fırat Anlı ve Abdullah Bal için 14 Temmuz’da verilen tahliye kararına itiraz etti. Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran duruşma savcısı, tahliye kararın yasaya ve usule aykırı olduğu savundu.

İtirazı kabul eden mahkeme, Anlı ve Bal hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve kuvvetli suç şüphesinin varlığı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını öne sürdü.

'DELİLLER TOPLANMIŞ DURUMDA, DELİL KARARTMA DURUMU YOK'

Davayı yakından takip eden avukat Şivan Cemil Özen, Fırat Anlı'nın kaçacağına dair somut bir delil olmadığını söyledi. Deliller toplandığı için, delil karartma gibi bir durum olamayacağını savunan Özen, kararı şöyle değerlendirdi:

“Savcı, adli kontrolün yeterli olmadığı ve kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle mahkemenin aldığı karara itiraz etti. Birincisi, Fırat Anlı hem hukukçu hem siyasetçi kimliği olan bir insandır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eşbaşkanıdır. Çok sayıda belediyeye kayyım atandıktan ve belediye eşbaşkanları tutuklandıktan sonra da belediye başkanı olarak kamu hizmeti vermeye devam etmiş bir insandır. Hiçbir yere kaçmamıştır. Bu nedenle zaten hem onun hem de eşbaşkan Gültan Kışanak’ın tutuklanması hukuksuzluk içeriyor. İkincisi, Fırat Anlı’nın kaçacağına dair savcının somut bir delili yok. Fırat Anlı’nın delilleri karartma gibi bir durumu da yok çünkü deliller zaten toplanmış durumda. Dolayısıyla mahkemenin tahliye kararı vermesi ne kadar hukuki idiyse, savcının talebini kabul edip tutuklama kararı vermesi de o kadar hukuksuzdur.”

'SİYASETÇİLERİ HAPSE ATMAK SORUNU ÇÖZMEZ'

Fırat Anlı’nın mezarlık açılışına katıldığı için yargılandığını hatırlatan Özen, “Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya hakkında da benzer bir dava açılmıştı. Ancak Yargıtay, Bekir Kaya hakkında verilen ceza kararını bozmuştu. Fırat Anlı’nın benzer bir davadan yargılanıyor olması, mahkemenin Yargıtay kararına karşı çıkması anlamına geliyor” diye konuştu.

Şivan Cemil Özen, tutuklama kararının siyasi olduğu yönünde bir algılamaya neden olacağını dile getirdi. Özen, "Kürt siyasetçilerini hapse atmak sorunları çözmez, tam tersine kangrenleştirir. Siyasetçinin işi konuşarak siyaset yapmaktır. Eğer bir sorunu çözmek istiyorsanız, siyasetçiler hapiste değil, siyaset arenasında olmalıdır” dedi.

15 Temmuz 2016’dan sonra ilan edilen OHAL ile birlikte mahkemelerin tutuklu yargılamayı tercih ettiğini belirten Özen, “Oysa esas olan tutuksuz yargılamaktır. Tutuklu yargılamak hem Türkiye Cumhuriyeti yasalarına hem de AİHM kararlarına aykırıdır. Başka türlüsü hukuksuzluktur. Unutmamak gerekir ki hukuk herkese lazımdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı, 30 Ekim 2016’da tutuklandı. Soruşturma sonunda 5 tutuklu 51 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar hakkında 1 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Anlı'ya ise 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 31 yıldan 99 yıla kadar hapsi cezaları isteniyor. (DUVAR)