Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Cihat müfredatta
2018-2019'dan itibaren tüm sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, İHL'lerde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı müfredat, sınıflar esas alındığında ise 176 müfredat yenilendi" açıklamasında bulundu. Beden Eğitimi dersinin adı değişirken 'cihat' kavramı da yeni müfredatta yer aldı. Ayrıca 'FETÖ', 'PKK' ve 'DEAŞ' kavramları da derslerde anlatılacak.
DUVAR - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankara Başöğretmen Salonu’nda yaptığı basın toplantısıyla yeni müfredatı açıkladı. Buna göre, yeni müfredat bu sene 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulamaya konulacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm ders ve sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek. Yeni müfredatta 'cihat' kavramı fıkıh ve temel dini bilgiler programında anlatılacak. Beden Eğitimi dersinin adı Beden Eğitimi ve Spor olacak. Ayrıca, 'FETÖ', 'PKK' ve 'DEAŞ' kavramları anlatılacak.
Müfredata ilişkin Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım kitapçığına göre, kademeli değil topyekün geçiş yapılacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim süreci başlayacak.
176 MÜFREDAT YENİLENDİ
Değer, yeterlilik ve beceri çerçevesi içinde İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı; sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilendi.
EVRİM TEORİSİ TARTIŞMASI
13 Ocak’ta askıya çıkan ve 27 gün askıda kalan taslak öğretim programlarının nihai şeklinin nisan ayında kamuoyuyla paylaşılması bekleniyordu. Evrim Teorisi’nin ders kitabından çıkarılması, Atatürk'le ilgili derslerin daraltılması nedeniyle tartışma yaratan öğretim programlarına askıda kaldığı süre boyunca yaklaşık 175 bin 342 görüş ve öneri gelmişti. 1, 5 ve 9’uncu sınıflar için güncellenen öğretim programları görüşe sunulmuş ve diğer eğitim kademeleri için yeni müfredata kademeli geçiş öngörülüyordu.
TOPLANTILAR YAPILACAK
Bakan Yılmaz, yeni müfredata ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi, "Öğrencilere kazandırılması hedeflenen yeterlilik ve beceriler belirlenirken derslerin tabiatı dikkate alınmıştır. Müfredatların giriş bölümüne 'değerler eğitimi' başlığı altında bir bölüm eklenmiştir. Müfredatlar yenilenirken farklı kültür ve medeniyet havzalarının katkıları belirginleştirilmeye çalışılmıştır. Yenilenen müfredatlarda sadeleştirme ve içerik yoğunluğunun azaltılması ön planda tutulmuştur. Müfredat uygulanırken her türlü farklılığı kapsayıcı ve hassasiyeti koruyucu olmaya odaklanılmıştır. Yapılan saha çalışmalarına ve anketlere 100 bine yakın öğretmen ve veli katıldı. Beden eğitimi dersinin adı, beden eğitimi ve spor olarak değiştirildi. Müfredatı yenilirken çoğulcu bir yaklaşımı esas aldık. Bu müfredat, şu ana kadar yapılmış en demokratik, en katılımcı, en çoğulcu müfredattır. Eğitimde kalite, bizim değişmez hedefimizdir."
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
Yenilenen müfredatların sade ve anlaşılır olmasının ön planda tutulduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “Öğrencilere kazandırılması hedeflenen yeterlilik ve beceriler belirlenirken derslerin tabiatı dikkate alınmıştır. Müfredatların giriş bölümüne ‘değerler eğitimi’ başlığı altında bir bölüm eklendi. Müfredatlar yenilenirken farklı kültür ve medeniyet havzalarının katkıları belirginleştirilmeye çalışıldı. Yenilenen müfredatlarda sadeleştirme ve içerik yoğunluğunun azaltılması ön planda tutuldu. Müfredat uygulanırken her türlü farklılığı kapsayıcı ve hassasiyeti koruyucu olmaya odaklanıldı. Yapılan saha çalışmalarına ve anketlere 100 bine yakın öğretmen ve veli katıldı. Beden Eğitimi dersinin adı ‘Beden Eğitimi ve Spor’ olarak değiştirildi” diye konuştu.
Yeni müfredatı yenilerken çoğulcu bir yaklaşımı esas aldıklarını söyleyen Yılmaz, “Bu müfredat, şu ana kadar yapılmış en demokratik, en katılımcı, en çoğulcu müfredattır” dedi.
'CİHAT DİNİMİZDE VAR'
Zorunlu din dersi ile ilgili gelecek hafta açıklama yapacaklarını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Cihat bizim dinimizde bir unsur bu nedenle fıkıh dersinde ve temel dini bilgilerde cihat var. Bundan (cihatın öğretilmesinden) rahatsız olmaya gerek yok aksine vermesek talep gelmesi gerekirdi. Kırmak dökmek savaşmak cihatın içine girmez ama vatan koruması gerekiyorsa girer, cihatın ne olduğu ve ne olmadığının öğretilmesi görevi de bizim. Yeni müfredetta FETÖ, PKK ve DEAŞ kavramları yer alacak.” (HABER MERKEZİ)