Mimarlar Odası: Anıtkabir'deki ağaçlar hangi gerekçeyle kesildi?

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin "Anıtkabir Tarihi SİT alanında yapılaşma izni verildiği" iddiasına hükümet ve Ankara Büyükşehir Belediyesi itiraz etti. Mimarlar Odası, Anıtkabir'de kesilen ağaçların haritasını yayınlayarak "Ağaçları hangi gerekçe ile kestiniz?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anıtkabir ile ilgili plan değişikliğinin askıya çıkmasıyla başlayan tartışmalar devam ediyor. Çevresindeki şahsa ait alanların kamulaştırılıp Anıtkabir alanıyla birleştirilmesinden vazgeçilerek, konut arazisi olarak kullanılmasının önünün açıldığı belirtildi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, planın Büyükşehir'in talebi ile belediye meclisinde görüşülmediğini kaydetti. Gökçek, talebin Milli Savunma Bakanlığı tarafından geldiğini söyledi.

Plan değişikliği yapılan bölgenin Anıtkabir'e ait olmadığını belirten Gökçek, Milli Savunma Bakanlığı'nın yıllar önce yapılan lojmanları legal hale getirmek için bu değişikliği talep ettiğini ifade etti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken Anıtkabir’in imara açılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Bozdağ, “Mimarlar Odası'nın çarpıtması var, onların söylediği gerçek değil. Milli Savunma Bakanlığının kullanmakta olduğu lojmanlar var, o da Anıtkabir'in içinde değil, karşı tarafta" dedi.

MİMARLAR ODASI UYDU GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Anıtkabir içerisinde kesilen ağaçların olduğu bölgenin uydudan çekilmiş fotoğrafını paylaştı.

"Anıtkabir Muhafız Birliği'nin 2015 ve 2017 Google Earth üzerinden alınan görseller üzerinden karşılaştırmalı inceleyebilirsiniz" denilen açıklamada ağaçların hangi gerekçe ile kesildiğinin kamuoyu ile paylaşılması istendi.

Mimarlar Odası, ağaçların kesildiği alanın Anıtkabir SİT alanı içerisinde olduğunu belirterek yapılaşmaya izin verildiğini savundu.

anitkabir-uydu