Rektörlerden öğrencilere tercih tavsiyeleri

Kültür Üniversitesi Rektörü Erhan Güzel, yükseköğretim tercihi yapacak öğrencilerin üniversiteleri çok iyi analiz ederek ne istediklerini çok iyi bilmeleri gerektiğini söyledi. Güzel, ön lisans programlarının da göz önüne alınması tavsiyesinde bulundu. Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Esra Hatipoğlu da, "Hayallerin peşinden gitmek de önemli ama bölüm seçiminde gerçekçi olmakta fayda var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tüm adaylar puan ve sıralamaları doğrultusunda LYS tercihlerini gerçekleştirecekler. Sınav sonucu heyecanını üzerinden atan adaylar vakit kaybetmeden tercihler konusunda çalışmalara başladı. Doğru tercihle ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel, öğrencinin ne istediğini çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinden geçen günlerde yayımlandı. Buna göre, üniversite tercihleri başladı. Öğrenciler 26 Temmuz 2017 tarihlerine kadar tercih yapabilecek. Rektör Güzel tercih yapacak öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin, üniversiteleri çok iyi analiz etmesi gerektiğini belirten Güzel "Tercih yaparken, aday öğrenciler söylemlerle birbirlerini etkiliyorlar. Bu bağlamda öğrencinin girdiği zaman tercih yaptığı üniversite ile aldığı donamımla mezun olduğu durum çok farklı oluyor. Dolayısıyla tercih döneminde birbiriyle etkileşimi en aza indirerek, ne istediklerini bilerek, üniversiteleri çok iyi analiz ederek tercih yapmalarında fayda var" dedi.

Güzel ayrıca 'sırf puanım tutuyor, ailem istiyor' diye ya da 'rehber hocam bana böyle söyledi' diye yola çıktığında öğrencinin eğitime başladıktan sonra bazı pişmanlıklar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Üniversitelerinde yeni akademik dönemde Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni açtıklarını da hatırlatan Prof. Dr. Güzel, şunları söyledi: "Fakültede Fizik Tedavi Rehabilitasyon bölümü ile Diyetetik ve Beslenme bölümümüz var. Öğrenciler, her zaman lisans programlarına odaklanmasınlar, ön lisans programlarına da odaklanmalarında fayda var. Çünkü ön lisansta başarılı olan öğrencilerimizin lisansa devam etme olanakları var. Bunun yanı sıra 2 yılda belirli bir mesleği edinme olanakları var. Bunu da göz ardı etmemeleri gerekiyor."

PROF. HATİPOĞLU: UYGUN MESLEK SEÇİMİ ÖNEMLİ

"Tercih demek aslında bir takım şeylerden de vazgeçmek demek" diyen Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu'nun ise bu konudaki tavsiyeleri şöyle:

"Tercih demek aslında bir takım şeylerden de vazgeçmek demek. Dolayısıyla öncelikleri iyice belirlemek, kendi yeteneklerine, arzularına ve ihtiyaçlarına uygun tercih listeleri hazırlamak öncelikli işleri olacak. Aslında epey bir zamanları da var. Dolayısıyla bu süreyi en iyi şekilde kampüslere giderek, hocalarla görüşerek, kendi istedikleri bölümlerde bundan sonra neler olabileceği, hangi mesleklerin kendileri için daha uygun olabileceğinin tartışmalarını yaparak tercih sürecini geçirebilirler. Aslında hayallerin peşinden gitmek çok önemli. Bir hayaliniz olmazsa nereye gideceğinizin de çok farkında olamıyorsunuz. Ona yönlenemiyorsunuz, odaklanamıyorsunuz. Ama hayallerin peşinde giderken de biraz gerçekçi olmakta fayda var. Çünkü hepimiz kendimizi en iyi tanıyanlarız. Neler yapabileceğimizi, nelere daha yetenekli olduğumuzu, neyi daha severek yaptığımızı kendimiz çok daha iyi biliriz, çevredeki insanlardan ziyade. O yüzden biraz gerçekçi davranmakta fayda var. Bir takım seçenekleri daha sonra değerlendirmek de mümkün. Örneğin bir bölüm seçersiniz daha sonra çift anadal yaparsınız, yandal yaparsınız, seçmeli havuzundaki derslerden kendinizi destekleyebilirsiniz."

'KENDİNİZİ KANDIRMAYIN'

Geleceğin meslekleri konusuna da değinen Hatipoğlu, "Dünya çok çabuk değişiyor ve bizim tercihlerimiz de çok çabuk değişiyor. O yüzden aslında bugünden sınırlandırmanın yani bugünün güncel meslekleriyle kendimizi gelecek için sınırlandırmanın çok anlamlı olmadığını düşünenlerdenim. Ne yapıyorsak ne yapmak istiyorsak o işin en iyisini yapabilmek güzel olan. Çünkü siz hangi mesleği yaparsanız yapın eğer bir başarınız söz konusuysa, eğer severek yapıyorsanız mutlaka kendinize bir yol bulursunuz. Günümüzün çok popüler meslekleri de var tabii. Daha dijital bir çağdayız. Yeni medya çok önemli. Bilişim sektörü çok önemli" diye konuştu.

(DHA)