Kandilli ve AFAD'dan iki farklı deprem açıklaması
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Muğla açıklarında meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.6, şiddetini ise 7 olarak revize etti. Kandilli'den yapılan ilk açıklamada depremin büyüklüğü 6.2 olarak duyurulmuştu. AFAD ise depremin büyüklüğünü 6.3 olarak ölçtü. İki farklı rakam kafaları karıştırdı.
DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD), bir kez daha deprem büyüklüğü konusunda anlaşamadı. AFAD, Muğla açıklarındaki Kos merkezli depremin büyüklüğünü 6.3 olarak duyurdu. Kandilli ise gece 6.2 olarak ölçtüğü depremin büyüklüğünü ilerleyen saatlerde revize ederek 6.6 olarak güncelledi. Kandilli Rasathanesi, depremin şiddetinin ise 7 olduğunu belirtti. Kandilli ayrıca, Bodrum merkezdeki istasyonda 13 santimetreyi bulan tsunami ölçüdüğünü, kimi noktalarda dalgaların boyunun 30-40 santimetre olarak görüldüğünü bildirdi. Kandilli Rasathanesi'nden gelen bu açıklamadan yaklaşık 2 saat sonra AFAD da depremin büyüklüğünü 6.6 olarak revize etti.
Kandilli Rasathanesi yönetimi, Ege'de saat 01.31'de meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Tsunami Bodrum liman içindeki istasyonda maksimum 13 cm olarak ölçüldü. Farklı bölgelerde dalgaların boyu 30-40 santime ulaştı. Kıyıdan 100 metre içeriye kadar su geldi" denildi.
GÖKOVA'DA FAY AKTİF
Kandilli'den yapılan açıklama şöyle:
"Bu sabaha karşı Bodrum’un güneyinde, son verilere göre 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem kıyıya 10 km uzaklığında olup, derinliği 5 km olduğundan dolayı, hemen güneybatımızdaki İstanköy adasındada iki kişinin can kaybına ve ciddi anlamda hasara yol açtı. Bizde şükür ki herhangi bir kaybımız yok. Bölge sismik olarak aktif bir bölge. Gökova körfezinin batısında fay hattı aktif. 6.6 büyüklüğündeki depremin Gökova Körfezi'nin batısındaki bir sismik boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz. Tek bilemediğimiz şey zamanı. Dünyanın hiçbir yerinde zamanı konuşmak, bilmek mümkün değildir.
160 ARTÇI SARSINTI
160 civarı artçı sarsıntı kaydettik, bunların en büyüğü 4,8 olarak tespit edildi. Bilimsel olarak 5,5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Bölgedeki vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyoruz ve her an teyakkuzda olmalarını öneriyoruz.
Bu deprem sonrasında da bir tsunami meydana geldi ama bu tsunami sizin uzakdoğuda gördüğünüz anlamda bir tsunamiden bahsetmiyoruz. Normal bir fay bu fay. 30-40 santimetre bir düşeyatım neticesinde bir tsunami meydana geldi. Maksimum 13 santim olarak kaydedildi Tsunami. Şunu belirtmekte fayda var. Liman içindeki cihazın konumu gereği düşük kaydedildi. Fakat güney kıyılarında çok daha yüksek seviyelerde su baskınları gözlendi. 10 metreden 100 metreye kadar su içeriye sokuldu. Akıntılı şekilde karaya, içerlere kadar girdi. Düşey olarak da 30 santim gibi… Fakat önemli olan akıntısı.
Ege'de deprem: Türkiye'de panik, Yunanistan'da can kaybı
Girit'de tarihi verileri incelediğimizde bu bölgede tsunamileri görme olasılığı yüksek oluyor.
NEDEN FARKLI ÖLÇÜLDÜ?
İlk veriler geldikten sonra anlık bir çözüm yapıyoruz. Bu çözümde ilksel sonuçları veriyoruz daha sonra gelen bilgiler doğrultusunda bunları revize ediyoruz. Bilimsel olarak bu dünyanın her yerinde böyledir. Bir şiddet haritamız var, deprem olduğu yerde 7'lik bir şiddet ortaya çıktı. 6, 5, 4 olarak devam etti. Her büyük depremden sonra bu raporlar web sayfamıza konularak güncelleniyor.
(HABER MERKEZİ)