Kayıp yakınları 441. haftada: Adalet uzun soluklu bir mücadele

İHD ve kayıp yakınların 'Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın' sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 441’incisi gerçekleştirildi. Eylemde, 1994 yılında Bitlis’in Yolcular köyünde gözaltına alınan ve sonrasında cesedi bulunan köy imamı Kerem Gencer'in hikayesi anlatıldı. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR -  İnsan Haklar Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi ve kayıp yakınların, "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 441’incisi, İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı.

Eylemde, 1994 yılında köy yolunda cenazesi bulunan köy imamı Kerem Gencer’in faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması talep edildi.

UZUN SOLUKLU MÜCADELE 

Oturma eylemi öncesi konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, adaletin tesis edilmesi isteniyorsa öncelikle bunun mücadelesini veren kayıp yakınlarının sahiplenilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi. Uzun soluklu bir mücadele olduğunu belirten Bilici, başladıkları günkü heyecan ve onurlu bir barış umuduyla, bu mücadeleye devam edeceklerini belirterek, "Düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün baskı altında olduğunun altını çizdi. Bilici, hükümete çağrıda bulanarak özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasını ve tutuklanan insan hakları savunucularının, doktorların ve gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

KEREM GENCER'İN HİKAYESİ

Bilici’nin ardından İHD Diyarbakır Şube yöneticisi ve Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, köy imamı Kerem Gencer’in hikayesini anlattı. Örhan şunları belirtti: “Kerem Gencer, Bitlis merkeze bağlı Vervan (Yolcular) köyünde Diyanet görevlisi olarak cami imamıydı. Daha önce özel timler tarafından defalarca gözaltına alınıp sorgulanmıştı. 16 Ocak 1994 günü akşam saat 21:00 sıralarında evine özel timler geldi. Ona 'İşin var' denildi ve evine misafir olan babasının yanından alınıp götürüldü. 17 Ocak'ta köy yakınında, Bitlis-Tatvan arası Sak köyü yolu üzerinde, bedeni bulundu. Otopsi sonucunda Kerem Gencer’e işkence edilmiş olduğu ve kafasından tek bir kurşunla öldürüldüğü anlaşıldı. Kerem Gencer, gözaltına alındığında DEP Bitlis Parti üyesiydi. Ailenin tüm girişimlerine rağmen Kerem Gencer’in failleri yargı önüne çıkarılmadı ve yargılanmadı.”

Yapılan konuşmaların ardından kaybedilenler anısına beş dakikalık oturma eylemi yapıldı. (DUVAR)